Rätad Kaptor – Vad är Din erfarenhet?

Stisse gjorde ett kort pass förra helgen & tog en spegel på 8150gr. När han skulle kroka av den i håven lossnade kroken väldigt lätt. Fisken hade snaggat lite i naten men gick loss ganska enkelt & det var ingen hård fight, ändå hade kroken rätats ut ordentligt. En ny Korda Kaptor Wide Gape.

Var detta bara ett måndags ex eller har nån annan någon liknande erfarenhet av dessa krokar?

Annonser

14 responses to “Rätad Kaptor – Vad är Din erfarenhet?

 1. Hände mig med Garnder Mugga, men inte med dessa ännu så länge..och då har jag pressat på ganska bra med dessa vid några tillfällen…Detta känns ju inte bra..!

 2. Gardner heter det 😉

 3. Dom bränner sina krokar för mycket! Dom vill ha en smal o vass krok och det har dom men den håller icke!

 4. Rätade också den kroken i Slovenien och fighten var inte särskilt hård. Det är en open water krok! Gardner Mugga litar jag lite mer på.
  Ett ämne att återkomma till vintertid!!
  Kamasan River Carp, Power carp och till sist blev det B975 tror jag! Det är en arbetshäst som man inte rätar i första taget. Jag återkommer till det i en artikel i vinter!!
  Kolla även in Gamakatsu A1 den rätar man icke!! visserligen tjock i godset men de är vassa och med en liten kicker är det en krok för fiske i weedy waters!

 5. Rätningen i Stisses fall kanske berodde på att det var kort lina mellan krokfäste och det snaggade stället då blir det stummare och då rätar sig kroken lättare.

 6. Det borde enligt fysikens lagar vara lättare att räta en krok på kort lina, nu pratar jag enbart om nylon. MEN när du drar en nylonlina i botten [ töjet är slut ] så borde det inte spela någon roll om du har 2 eller 100 meter lina ute. Trycket på kroken borde alltså bli det samma.

  Jag ska korrigera min berättelse av Gardner Mugga, den rätades inte. Den gick av i böjen. Jag tror att man tyvärr kan få dåliga exemplar av alla krokar. Misstänker att det kan ha med härdningsprocessen att göra [ utan att ha doktorerat i ämnet ]

 7. Har varit med om att krokar gått av också! En gång var det en blåsa inne i materialet och därmed en försvagning. Kolhalten varierar nog en del. En gång skulle jag bocka öglan svagt nedåt på en Prologic krok och efter fyra krokar gav jag upp då alla brutits av vid öglan. Prologic kroken var dock stark om man använde den utan att moxtra med den! Krok och tafsmaterial är ju ämna att diskutera i vintermörkret!!

 8. Har sett några korda kurv vilja öppna sig särskilt, 6:or å 4:or!
  Även haft mugga som börjat öppna sig…
  Gardner incizor 4: or däremot står emot det mesta!
  Vill verkligen inte ens prata om hur en super specialist 4:à ser ut efter en hård drillning:(

 9. Hej på er, är nyss hemkommen från 1 veckas karpfiske i Polen och precis så som Stisses krok ser ut såg min kompis Anders krok ut efter en fight med en karp. Säger bara Gardner Incizor !!

 10. det beror ibland på hur krok sitter i fisken. har haft några där spetsen på kroken satt sig i läppen å då rättas dom hur lätt som helst, prova å böj en krok genom å ta en tång på spetsen å ett finger vid kroköglan, å sen i krokböjen å kroköglan så kommer ni märka en extrem skillnad i styrka. mugga har jag slängt, jävla skitkrok enligt mig, vissa håller ju knappt å knyta tackel med.skitfiske på er

 11. När jag läser kommentarerna här och blandar det med gamla anekdoter kring krokars hållbarhet och benägenhet att rätas, då drar jag en högst personlig slutsats! Om en krok sitter långt ut och ger en vinkel mot spötoppen som gynnar läget att räta kroken, så kommer det att hända någon gång oavsett modell och märke. Visst är risken mindre med krokar av tjockare gods, men jag tror ni förstår vad jag menar. Tillsammans med att det givetvis finns ”måndagsex” från alla märken och modeller, så har man risken med en rätad krok med sig i alla lägen… Precis som vi alltid kommer att förbluffas över hur en karp kunde komma undan en krokning på en av våra fantastiska riggar och hur karpen kunde fastna på en annan, så kommer alltid risken för en rätad krok finnas – de tror jag i alla fall…

 12. Prova att räta Owner FLB, Gamakatsu A1, Gamakatsu L25, Kamasan power carp(Annat namn idag)!! Kamasan kanske!! Men de andra rätar du icke!! Kordas kurvshank är klen!! Krokfästet jag hade på en 14kilos i Slovenien var bra och ändå räta sig kroken typ Stisses!!! Rätade ytterligare två på open water fiske och då fick det vara så med den modellen! Som tur var tappade jag ingen fisk!! Puuhhh!!! Danny hade fått det hett om öronen då!!

 13. Birger Holmqvist

  Håller med både Ola å Gräntz…. Krokfästet spelar stor roll men en riktigt bra krok rätar men fan inte… Har plågat Gardners incizor 4:or på illa snaggade fiskar och våldsam press med braid men aldrig sett en tendens till öppning…. däremot Kordas wide gape x, kurv, longshank x, Gardner mugga och drennan super specialist har jag lyckats att räta ut rejält…

 14. Henrik Andersson

  Gardners incizor strl. 4, 6 och 8 till bottenbete har jag aldrig haft något probl. Iofs. fiskar jag väldigt sällan bottenbeten, men när jag gör det är det kroken jag använder.
  Kordas widegape kör jag till popups strl. 4-10 mest 6:or, fiskar nästan alltid popups och använder alltid den här kroken med mycket bra resultat dom gånger jag tappat fisk under drillning eller som kliver av efter några pip i larmen har alltid varit pga. att krokspetsen varit dålig inte att kroken rätats.
  Det dåliga med kroken är just krokspetsen.
  Kurvshank har jag lagt ner, hatar kd riggen vilket jag ansåg att den kroken passade till. Känns lite klenare.
  Min tanke med mina widegape riggar till popups vill jag ska sitta igenom läppen så kroken kan röra sig, hur än fisken väljer att simma ska kroken vrida runt utan att låsa fast och böjas eller rätas.
  Har varit med om krokningar innanför mungiporna där kroken har börjat att räta sig men då har kroken inte kunnat röra sig utan suttit rejält.
  Typ fisken simmar åt vänster så går tafsmaterialet bara runt mungipan och kroken har inga problem men går fisken höger så får krokböjen genast all kraft på sig och rätas väldigt lätt.
  Vid djupare krokningar bör det inte vara något problem då vinkeln på tafsmaterialet in till kroken inte borde bli så stor att kroken skulle ge sig.
  Överlag så slänger man en hel del krok direkt pga att dom inte är vassa eller att böjen på kroken är fel eller att den är vriden, lägger man upp dom på ett bord så ser man om någon krok avviker i form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s