Deadbaitfiske efter gädda!

Tankar om mete med sill & makrill.

Eftersom jag vet att många drar sig för att sticka ut och fiska predatorer utan levande bete, eller åtminstone död mört och annat vi har kvar från föregående gädd turer, så tänkte jag skriva lite om ett annat mycket bra alternativ.
Oftast när vi talar om mete efter gädda eller gös i Sverige, tänker vi oss mete med levande betesfisk. Det är inget snack om effektiviteten i ett levande bete, det syns och både gäddan och gösen kan ju känna en nervös betesfisk på mycket långt håll. Men trots det så kan det verkligen löna sig att använda ett dött bete. Man får kanske ha lite mer tålamod och det ger kanske inte lika många landade fiskar som med ett levande bete – men inte sällan ger ett dött bete lite större individer.

Artikelförfattaren med deadbaitfångad gädda mitt i växtligheten…

Om man kikar på England där dom har förbud för levande bete i många vatten har dom kommit långt i utvecklingen av sitt fiske med dött bete. Och väldigt ofta har sill eller makrill varit valet. Det är inte bara lätt att få tag på utan också lätt att förvara (frysen)  Man slipper behållare med syrepumpar, vattenbyte  mm och som kanske måste placeras i garage eller utomhus med alla svårigheter det innebär. Och vi ska inte tala om införskaffandet av betes fisken, som kan vara ett heltidsprojekt bara det, speciellt under den kalla årstiden.

Jag har under många år använt både sill och makrill med mycket gott resultat. Jag föredrar makrill då den sitter bättre på kroken vid utkast och att den är lite oljigare och sprider mer doft. Men den kan vara svår att få tag på hel och färsk under vinterhalv året och då är sill är ett mycket bra alternativ.

Har tagit gädda på sill i många sjöar och i dom flesta skånska åarna och inte minst i vårt syndikat vatten, där jag kanske använt det mest. En annan fördel med sill är att den är både billig och mycket lätt att få tag på året om. Det innebär att man med fördel kan använda den till förmäskning. Det gör att chanserna för fisk ökar markant, speciellt i vatten som kanske inte fiskas med sill speciellt ofta. Så precis som med karpfisket kan man förmäska en eller ett par platser under några veckor. Har gjort det med framgång efter både gädda och gös men även efter lake! I Rönneå, en å som man normalt inte förknippar med lakefiske, körde jag en längre mäskkampanj med sill för några år sedan. Det resulterade i att jag kunde artrikta mitt fiske efter lake en hel höst & vinter. Tog förvisso inga jättar men fisk upp till nästan 3kg.

När jag fiskar med sill/makrill eller deadbait över huvudtaget använder jag mig till 90% av bottenmete i någon form(dom flesta döda fiskar sjunker ju trots allt till botten). Ett dött bete skall enligt min mening ligga och sprida doft på samma ställe, så att fisken får tid på sig att lukta sig fram till det. Därför kastar jag inte om speciellt ofta. Vill inte avfärda flötmete med dött bete men  i strömmande vatten tycker jag att gäddan kanske inte får tillräcklig tid på sig att intressera sig för det orörliga som åker förbi. Vet att man fiskar av ett större område och därmed kanske ökar chanserna, men tror mer på ett statiskt fiske. Inte sällan har jag ett bete som jag tror på ute på samma plats en hel dag! Som exempel – i vårt syndikatvatten, en damm som till 80% innehåller väldigt hög växtlighet, ett medeldjupet på ca 3 m och på dom flesta ställen vattenpest och andra krans alger på 2,5 m där det kanske bara är ca 50 cm fritt vatten ovanför, gör att betena blir väldigt svårfiskade. Där har jag haft mest framgång med friline fiske. Eftersom vattnet inte är strömt går det bra att med bara betets vikt kasta ut det & låta det sjunka & lägga sig på eller i växtligheten, precis som sillen/makrillen lägger sig vid mäskningen.

Inga vikter här inte! Låt den sargade sillen fritt singla ner genom vattenmassan och landa förföriskt bland växtligheten…

Det svåra med detta är nappindikeringen vid ett sk drop-back. Ett över blyat deadbait pencil är en bra lösning, eller eventuellt larm med lätt hanger, aldrig någon tyngd eller spända linor som drar ner betet för långt ner i växtligheten. Storleken på betet har i många fall inte någon större betydelse här jämfört med ett levande bete, där det oftast ger större fisk ju större bete du har. Plus att det minimerar risken för djupa krokningar…

Har tagit stora gäddor och gösar på bara småbitar av sill och makrill, men oftast använder jag en hel eller halv fisk som är delad snett över betet. Detta snittet är för bästa doft spridning.

Ett lätt kast med stor svingrörelse får även ett oblyat tackel ut till önskad plats…

Tänker inte gå in så mycket på på riggar, för det beror mycket på det aktuella förhållandet. Men är det mycket skit på botten kan man med fördel poppa-up betet en bit. Antingen med någon form av tex balsastavar eller genom att injecera luft i betena ( kan inte användas på delade beten). Vid deadbait fiske är det också vanligt med olika flavors och oljor för att öka attraktionen. Tycker själv inte det är nödvändigt om man använder sig av färsk sill/makrill. Färgning av bete är inget jag har någon personlig erfarenhet av, men kan tänka mig det kan göra skillnad i ett vatten som fiskats hårt med tex sill. Vet några killar som hade ett fantastiskt fiske på röd-färgad sill då den naturella började gå trögt. Dom testade också med andra färger där varken grön eller blå sill resulterade i några hugg. En sak man ska tänka på om man vill färga sina beten är att fjälla betet innan man lägger det till färgning då fjällen inte suger upp någon färg. Jag använder nästan alltid en ”knäcklänk”, dvs en bit lina som kanske bara har halva brottstyrkan av huvudlinan mellan sänket och huvudlinan. Speciellt om jag vet att där är mycket grenar  eller stenar på botten. Det minskar risken för att fisken ska gå totalfast om sänket kilar sig i nåt. Istället går ”knäcklänken” och man kan drilla fisken med ett problem mindre.

Huggen på ett dött bete kan vara mycket försiktiga, antingen tar gäddan upp betet och simmar långsamt iväg med det eller kan den stå kvar och svälja på plats, så man får vara vaksam. Eftersom gäddan inte behöver jaga detta betet så blir det inte lika spektakulära hugg som vid livebait fiske.

Har den huggt i naten så följer den inte sällan med in i tacklet…

Så även om jag har levande betes fisk, fiskar jag alltid minst ett spö med sill/makrill. Speciellt ismetesäsongen när man kanske fiskar fler spön än man normalt gör, är det minst ett – oftast fler med dött bete! Vid ett flertal av våra isfiskepass då man kanske har haft upp till 6 spön per person ,varav ett eller två varit sill, är det dom som givit fisk trots att dom stått omringade av spön med levande mört! Det går inte åt mycket energi för en tex gädda att söka upp och äta ett dött bete så det blir nästan 100% energitillförsel i förhållande till åtgång.

”Knäcklänken” har gått och inga sänken eller annat är i vägen vid drillningen…

Våga prova!

/Stisse

Annonser

27 responses to “Deadbaitfiske efter gädda!

 1. Ska leta upp ett lämpligt vatten att applicera detta med förmäskning!!
  Bra artikel som får igång knölarna!!! Gör du mothugg omgående vid napp eller? De borde ta in betet snabtt då de inte behöver attackera och döda!!

 2. Vill gärna göra mothugg så tidigt som möjligt för att förhindra djupa
  krokningar. Men det beror också mycket på tillfället, fiskar jag med ett
  halvt bete och därmed lite mindre krokar gör jag mothugg nästan direkt.
  Fiskar jag med hel sill/makrill och har lite större krokar är ju risken mindre att dom sväljer bytet. Då bukar jag vänta lite, kanske känna på linan mellan fingrarna för att få en uppfattning om vad gäddan har för sig. Som jag skrev, plockar gäddan oftast upp ett deadbait från botten väldigt försiktigt.
  I december tog jag en gädda på 9kg som hade lyckats svälja en stor hel sill, trots ett direkt mothugg.
  Men där fiskade jag med en sunken float rigg, så betet hängde i mellan vattnet och det gör ju att betet är lättare för dom att få in i munnen.

 3. Härlig inspirerande läsning och fina bilder Stisse. Har själv goda erfarenheter av mete med sill, även i vatten som kallats omöjliga med deadbait! Man måste bara tro på vad man gör och ge en metod förtroende. Ser framemot fler rapporter./Henrik Stale

 4. Tjena Stale!
  Kul att du gillade den. Sill/makrill funkar som sagt oftast bra,
  man måste bara ge det en ordentlig chans. Hör av dig när du är
  i Ä-holms trakten nästa gång så får vi utbyta lite erfarenheter./ Stisse

 5. Dennis Gustavsson-Eksjö

  Tack Stisse, för en bra artikel, Man får nåt att tänka på när man oftast går runt och gnäller på att man inte får tag i nån större betesfisk. För övrigt vill jag tacka er alla för att ni kämpar på med sajten, det är kanon med en sida som rör sig lite + ett jävligt gott gäng som ligger bakom./ Dennis Gustavsson

 6. Tack Dennis!
  Ni har väl fortfarande bärbara isar i småland,
  så det är bara att ge det ett försök./ Stisse

 7. Mikael Sandström

  Har ju funderat mycket på det här med deadbait, men aldrig gett det en riktig chans. Så det här var intressant för mig som är allergisk mot att skaffa och hålla liv i betesfisk, för det är verkligen det tråkigaste jag vet.
  Ska verkligen testa något mer än de plast/trä beten som mitt gäddfiske bedrivs med, om inte någon kompis fixat betsfisk.
  Jag har för 10-15 år sedan mäskat en hel del med död fisk för ål, och fångat en hel del ål, lake och gös, men inte så mycket gädda.
  Men nu ska jag allt testa dead bait igen!

 8. Mikael Sandström

  7 timmar med en sill och en makrill, inte ett liv.
  1 timmes jerkfiske, en på 6,9 och en fin tappad.
  Fem meter från bottenmetena kom jerkhuggen, men nu har dom fått lite mäsk så jag ska snart testa igen.

  • Väldigt intressant det där! Vi har upplevt exakt samma sak i vår damm flera gånger. Efter flera timmars metande, så har man tagit fram spinnspö eller jerkspö och det smäller nästan direkt. Inte heller långt från metet vid flera tillfällen…

   Det där med att reta gäddan till hugg är ingen myt utan ett kallt konstaterande. Dom kunde valt att lägga mindre energi och smaska i sig en sill/makrill, men attackerar hellre en livlig plastbit! Coolt…

   Grattis till fina fisken Micke 😉

 9. Johan Bergqvist

  Jag är ny med bottenmete efter främst gädda, men även abborre går bra! Jag har flyttat nu så jag bor utanför ängelholm. Så har jag hört att Rönneå ska vara bra! Så vart är det tillåtet att bottenmeta? får man bottenmeta med flera spön då jag använder banksticks mm?

  • Välkommen till en av Sveriges vackraste städer Johan 😉 Mete är tillåtet först den 1 april varje år när det gäller Rönne Å. Inte endast med metmask, maggot, majs och liknande, utan även med en 4-5 hg mört efter gädda! Pinsamt om du frågar mig, så gör inte det då jag lätt går igång på den debatten… 😉 Många metar borre innan den förste och kör då metoden ”sink & draw” med småmört, kan inte klassas som mete tydligen då ”herrarna i hagen” ändå inte har en aning om vad s&d är för något…

   Jag kommer inte ihåg vad det står på fiskekortet, men alla vi som fiskar specimen i ån kör som ”brukligt” och kör både två och tre spön vid olika tillfällen. Skulle någon tillsyningsman påpeka något för dig om detta, så vill jag gärna att du hör av dig till mig… Skitfiske i ån och glöm inte höra av dig med fina rapporter till oss.

   /Gräntz

 10. Johan Bergqvist

  tack så mycket 🙂 Aa perfekt! Men är det tillåtet att bottenmeta borre nu innan den 1:a april då?
  från det ena till det andra kan du rekommendera några skysta platser då jag är ute främst efter abborre, och gädda givetvis? Jag är bosatt i Östra ljungby för tillfället, men vid tranarpsbron alt bälsinge ängar? kan det funka?
  Tack återigen för all hjälp!
  Mvh Johan!

  • Botten(meta) får man inte förrän den 1 april i Rönne å. Allt mete förbjudet fram till detta datum. Men att dra en levande mört över botten var 15 minut är väl ändå sink & draw eller? 😉 Bor du i Östra Ljungby kan vi ju kasta sten på varandra, grannar ju! Borre fångar du säkrast vid reningsverket och utsläppet där. Även ”Abborrviken” ca 7-800 meter nedströms reningsverket är ett fint ställe. Längs vägen mellan nämnda platser finns många fina gäddsträckor att testa. Tranarpsbron och Bläsinge ängar har jag aldrig testat vid, så där vet jag inte…

   /Gräntz

 11. Johan Bergqvist

  Ah okej, aa det e klart 😉 äee jag väntar till den 1:a sen sätter jag igång! 🙂 där ser man, trevligt! Då jag är helt ny med fisket i rönneå överhuvudtaget, så hade jag varit jätte tacksam om du kanske kan pricka ut punkter på en karta över rönneå som är värda att testa? så kan du skicka det till min meil? Hade varit kalas!

  Mvh

  • Johan: Kalla mig ”old fashion”, men att hitta sina egna guldkorn längs sträckorna i Rönne Å kommer att ge dig betydligt mer fiskeglädje, än om jag skulle mejla dig en karta med ”bra platser”. Och jag vill faktiskt att du ska hitta glädjen i Rönne Å – för det behövs fler som letar med ny fantasi efter små ställen och lura upp borren och gäddan på… Vi är många som lagt flera år i denna å och lurat gädda på över 12 kg och borre över 2 kg, så det finns absolut en potential i ån. Men det gäller att vårda detta lilla bestånd som är kvar och bla få alla präglade öringfiskare att förstå att en klubbad 10 + gädda och en dödad romstinn borre på 1,5 kg rubbar en bra balans i ån, jämfört med deras totalt idiotiska resonemang om att gäddan äter upp öringarna och stora borrar tar smoltet! (Nu binder jag mina händer och räknar till 10 – ett ögonblick…)

   Så, tillbaka… Kanske ses vi vid ån någon gång Johan och då letar vi tillsammans. Ett tips ska du få med dig på vägen tänkte jag, det är ju trots allt lördag 😉 Bakom/nedanför Skälder Marin (dom säljer båtarna i hamnen) finns en flytbrygga strax uppströms gångbron över till stranden. 50 meter uppströms denna flytbrygga ligger ännu en pontonbrygga som vätter ut mot en mindre vassö i det breda partiet av ån. Innanför denna vassö och även runt den är ett mycket intressant område där jag lagt ett antal pass med intressant resultat. Våren och försommaren där är minst sagt het både för borre och gädda. Gillar du mete efter id, brax och mört har du ett litet paradis där du slipper envetna öringfiskare och får ha dina bottenmete ifred…

   /Gräntz

 12. Mikael Sandström

  Vad kostar fiskekortet i Rönneå?

  • Micke: Tror det är 40:-/dagskort, 300:-/årskort. Årskortet då från 2 mars fram till fiskeförbudet på sträckan Pyttebron-Mynningen. Kan inte när det är fiskestopp på föreningens sträcka, men vet att övriga Rönne Å är fiskbar tillsammans med pirarmarna hela året och då också befriade från fiskekort. Dock ej efter lax/öring under fredningstiden fram till 1 mars oavsett sträcka – som om man skulle vara intresserad av detta fiske…;) (ironi för alla er fettfenefiskare utan humor)

   /Gräntz

 13. Johan Bergqvist

  Ok, Tack så jätte mycket! Att vi träffas på varandra gör vi säkert, då jag kommer spendera i stort sett hela min sommar vid rönneå 🙂

  mvh

 14. Mikael Sandström

  Tackar. Det var ju överkommligt med tanke på att det är fettfenefiske också.
  Håller mig nog i Lagan i vår.

 15. Johan Bergqvist

  Är det fiskekort i Rögledammar?

  Mvh

  • Johan: Det har ibland blivit missförstånd mellan Rögle Dammar i Södra Sandby (Lund) och syndikatvattnet Rögledammen och bara för att ha det klargjort så är det fiskekort i Rögle Dammar, medans det är stängt fiske för allmänheten i Rögledammen…

   /Gräntz

 16. Johan Bergqvist

  Varför får vissa personer fiska där medans andra inte får?

  • Rögledammen är privatägd, ligger på en privat tomt och har en ägare som vill ha kontroll på vem som fiskar där helt enkelt. Stisse som är en av medlemmarna i syndikatet, är god vän med ägaren sedan många år och på den vägen är det…

 17. Johan Bergqvist

  Hur är fisket i Rönneå just nu, Bra med Abborre? Tänkte dra dit imorgon å ta ett bottenmete pass..

 18. Johan Bergqvist

  Aa okej 🙂 Jag var nere och kollade läget vid Bläsinge ängar (östra ljungby) Ser väldigt fint ut. Men en sak jag undrar över är om det är fiskekort där? Då det är massa åkrar runt om kring. Då är det kanske privat mark? Vill ju inte åka dit för ”tjuv fiske” Hur ska jag gå till väga? Jag bor i Östra Ljungby så det hade varit perfekt med om det hade varit OK att fiska där.

  tack för svar

  • prova att ringa till bengt i Varuhallen i Ängelholm . han borde ha roll på läget när det gäller rönne å sträckorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s