KD-rig – frågeställning!

Fråga: Någon som upplever att KD rig krokar i sidan på munnen då och då? Jag har provat med att montera ett extra blyhagel/sinker på tafsen ca 10-15mm från krokens ögla (se bild) och det verkar som kroken vänder sig bättre och krokar i underläppen. Har inte fiskat tillräckligt så här för att vara helt säker på att det är så. Någon som har testat detta och kan tycka till?

/Ola

Annonser

18 responses to “KD-rig – frågeställning!

 1. take off the weight from under the hook, the KD works as the hook point is made heavy, with the weight under you are making the rig work inefficiently as it will work against the weight of the point to the eye again. thus making the hook swing and hook sideways.
  the weight under the bait is fine as this is above the pivot point not below.
  also this rung i have found to fish very well inverted with Muzza style bait or a Wafter. hope this helps.
  gaz

 2. It will of course work well in the palm test with the weight added but isnt true in the water… 😉

 3. As i said if you use it with a critically balanced bottom bait then it allways works very well, maybe the bottom bait thing is the answer? as it is dragging it along……
  Who knows as you talk to one guy and they say one thing and another says another….Horses for coarses as we say! 😉
  gaz

 4. Det lilla jag har kört med KD riggen har jag kört med ett halvt botten bete och en halv pop-up och det har fungerat bra.
  Henrik

 5. Har använt mig av lätt uppfoamat bottenbete helt utan blyhagel eller en pop- up med hagel mellan bete och krok, har dock aldrig testat extrablyet på kd riggen( använder det oftast på alla riggar annars)Däremot har jag märkt väldigt stor skillnad på mjukare och styvare tafsmaterial . Ingen tappad på ett 20 tal fiskar med supernatural 25lboch quicksilver 25lb! Testade exakt samma rig på ace camo core 25lb som är relativt styv även nät den är delvis skalad ….tappade de 3 första huggen! Inbillar mig att mjukheten i materialet är superviktig för att kd riggen ska funka som den ska.

 6. Birger Holmqvist

  Kan för övrigt inte se hur ”extrablyet” på KD:n skulle kunna försämra, borde ju som sagt bara förbättra krokningseffekten i underläppen! I alla fall teoretiskt…

 7. Christian Mangs

  Ser ut som att håret mellan krok och boilie är väldigt långt. Iom att det är en bra balanserad rig rör den sig vid väldigt lite påverkan, exempel fenor/småfisk som petar och liknande. Då kanske håret tvinnar sig runt kroken, och spetsen sticker ut åt sidan. Därav krokningen? Säkrar du upp kastet med pva-bag eller så?
  Prova linda håret ett varv runt kroken (tänkbart trassel) och se hur riggen agerar. Alternativ två: Lyft boilien sakta, och se hur kroken är vinklad innan blyt framför kroken lyfts, och jämför sen krokvinkeln när blyt framför lyfts. Visst ändrar kroken vinkel då, så fort blyt framför tar emot?
  Med blyhagel precis framför krokögat är det inte en KD-rigg längre, iom att tyngdpunkten inte ligger i krokspets/böjen, utan en vanlig hairrig typ.
  Mycket intressant ämne, pluspoäng för bra diskussion och lärande!

  • Mangs: Pluspoängen måste ändå gå till dig! När jag läste ditt inlägg så ”kände” jag beskrivningen framför mig och blev tvungen att binda upp riggen för att testa. Just att håret är lite längre som på bilden så blev det mycket riktigt en risk för att håret gick runt och gav kroken en mer lutande vinkel (typ in mot sidan av munnen). Det är ett inlägg som detta som gör att man kan utvecklas 😉 Nu bara måste jag testa KD till våren, då den inte varit i min arsenal tidigare…

   Tack för starten Ola och tack för alla inlägg boyz – Gräntz

 8. Virar alltid PVA tape runt hår och krok skaft så att jag är 100% säker på att riggen sjunker till botten som den ska för att sedan utföra sitt arbete som tänkt utan trassel! Riggen på bilden är en gammal kaserad rigg där boilien inte ens är apterad. Blyhaglet på håret är orginal men haglet på tafsen har jag ett mindre på de riggar jag använt. Då jag använder PVA tape och små pva mesh bagar små som 5-krona i diameter ser jag det som idiot säkert ur trassel synpunkt. Krokat många karpar på denna rig och tycker den är suverän på många vis. Jag ser det extra blyhaglet på tafsen som ett sätt att vända riggen när fisken sträcker tafsen. Tror det krävs mer fiske med det extra blyet för att se om det gör hela skillnaden. Men det verkar som ingen har sidokrokat med KD rig mer än jag i Sverige.

 9. Hej Ola får börja med att gratulera dig och resten av grabbarna för en mycket bra och fin hemsida. Ola jag har fiskat med KD-riggen rätt länge nu. Att sätta ett bly hagel under betet fungerar alldeles utmärkt. Det viktigaste med KD-riggen är att betet är väl balanserat det är A-O med KD-riggen. Om du t.ex. kör ett rent botten bete så prova att borra upp boilin och plugga den med kork eller foam för att få ett balanserat bete. Eller om du kör med pop up plastmajs så fungerar det alldeles utmärkt med ett blyhagel under betet. Dock så är det väldigt viktigt att man inte sätter sitt blyhagel för långt ifrån sitt bete så att kroken påverkas av blyet och dess vikt. När jag knyter upp en KD-rigg så mäter jag alltid upp så att boilin eller plastmajsen alltid hamnar i krokböjen. Det är den längden på håret som har fungerat bäst för mig. Och kör jag med plastmajs eller pop up så sätter jag ett blyhagel eller putty nästan direkt under betet. Men som sagt så ska man se till att det blir väl balanserat så att inte betet sjunker som en sten ner över kroken. Sen så håller jag med Birger om tafs material styvt tafs material fungerar dåligt med KD-riggen. Det ska vara ett mjukt följsamt material . Själv kör jag med Kordas super natural . Jag provade Kordas soft N-trap under förra året och det fungerade utan problem. En annan viktig detalj som kan hända när man knyter KD-riggen. När man går tillbaka genom krok öglan så kan det hända att man vrider håret när man drar åt så att håret hamnar lite till hö eller till vä om krokskaftet. Var uppmärksamma på det så att ni får håret rakt upp från krokskaftet. Det kan göra stor skillnad. Kordas kurv shank stl, 6-10 är mitt val till denna rigg. Alla har vi olika teorier om beten riggar mm, det här är min. Mvh Dejan.

 10. Tack, Dejan!
  Ser alltid till att riggen är hundra och att håret kommer ut på ryggen av krokskaftet och superlimmar det så det inte snurrar.
  Kör alltid pop-up på KD-rig som är avbalanserad med blyhagel.
  Tafsmaterial alltid mjukt den närmsta biten till kroken.
  Kör också kurv shank till denna rig oftast!
  Har dock sidokrokat en del fisk!!
  Verkar fortfarande vara ensam om det!!
  Kanske ren och skär otur.
  Inte så att jag inte fick upp fiskarna men jag föredrar krokning i underläppen!!

  • Kan det inte vara den snedvridna muppkroken som drar åt vänster? Jag har haft ett gäng sidkrokade men dom har ju klivit av så det går ju inte att bevisa:(

 11. Har under 2011 nästan enbart hållit mig till KD-rig.
  Tycker det har fungerat bra. Har också lyckats få ett gäng fina karpar på denna presentation.
  En härligt enkel och lättbunden rig. Finns inte mycket som kan gå fel. Det gäller att man kör balanserade beten bara. Att knyta fast håret innan utlägg med PVA-Tejp är att rekommendera! Då trasslar det inte och ställer till det vid krokning.
  Den nu mer välkända Muzza-presentationen är en personlig favorit.
  Att kombinera med putty är väl inte fel. Det har inte ställt till problem för min del. Själva riggen är ju aggressivt utformad. Puttyn blir som ett extra sänke precis framför kroken som tynger ner den sista biten.
  Kurvshankkroken är ju väldigt bra utformad för att undvika hookpulls dessutom. Den liksom griper tag. Lite tungsten håller dessutom tacklet ner mot bottenstrukturen vilket bara är positivt.

  …Detta är min erfarenhet kring detta diskussionsämne I alla fall.

 12. Hampus: menar du putty på tafsen eller håret?

 13. Putty på tafsen

 14. Har bara kört den med lätta bottenbeten. Tanken med riggen är att köra långt hår. Problem med sidokrokningar borde enligt fysisken lagar beror på för kort hår. Det vill säga kroken har inte riktigt utrymme att flippa runt ordentligt. Har du provat med längre hår och evetuellt mindre krok? Har kört riggen mycket och då tillsammans med mjukt tafsmatriel och kurv shank krokar. Det är ju lite olika tyngd i krokarna från olika tillverkare, kan också ha en viss inverkan på flippeffekten.

 15. Ursäkta stavningen. Var lite stressad 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s