Närma dig ett ”nytt” vatten!

Nytt karpvatten!

Alla som någon gång provat på karpfisket och senare blivit så pass taggade att det fortsatt, har antagligen funderat över tanken att hitta ett ”nytt” vatten med karp i. En egen liten guldklimp eller offentlig för den delen. Tanken är kittlande och jag kan endast hoppas att någon av er får uppleva känslan av att trilla över ett sådant vatten…

När det nu händer och du vet att du får testa vattnet och se om det finns karp och kanske tom hur stor karpen är, så kan det vara bra att tänka på vissa saker. Saker som enligt mig ökar dina chanser att få kontakt med karpen.

Veta eller inte veta?

Skulle man sätta sig i ett vatten om man visste att det fanns en chans att karpen inte var där? För egen del och även för andra jag pratat med, så är svaret nej! Att lägga ner den tid det ändå tar att köra ett pass värt namnet och fiska efter karp, hade vi endast gjort i ett vatten man visste innehöll fisk. Det är därför av största vikt att man tar reda på detta absolut först. Hörsägen kan man ju gå på om man vill men det är inget jag rekommenderar. Jag skall själv ha sett karpen med egna ögon innan jag vet med säkerhet att den finns där. Därefter är jag beredd att lägga ner den nödvändiga tid det krävs för att hitta andra viktiga faktorer när det kommer till att fånga den…

Watercraft!

Ordet känns igen från tidigare artiklar och är väl värt att nämna i alla sammanhang som rör karpfisket. Fritt översatt så är det läran eller kunskapen om vattnet och dess beskaffenhet. Var finns grundområdena, var är djuphålorna, hur ser växtligheten ut osv. Ju mer du vet om den specifika sjön, desto bättre förutsättningar ger du dig själv att fånga fisken. För att poängtera än mer så vill jag ge watercraft en jämförelse med ett fint målarjobb! Om ditt grundjobb innan själva målningen görs slarvigt, då blir inte arbetet bra hur gärna du än vill det eller hur noga du än målar ovanpå. Du måste göra ett planerat och noggrant förarbete för att slutresultatet ska bli bra – detsamma gäller det nya vattnet du ska ge dig på.

Hitta intressanta platser i sjön!

Beroende på vilken årstid du ger dig på vattnet, så bör du på några olika sätt lokalisera grunda vikar, djuphålor och vegetationsbälte. Dessa tre platser är frekvent besökta platser av eventuell karp och bör vara dina första platser du fiskar på. Att hitta dessa platser kan kräva allt från trädklättring till att stå med spodkit i flera timmar. Har du träd runt sjön och förhoppningsvis ganska klart vatten, så kan du med polaroidglasögon urskilja botten på grundpartier med lite tur. Chansen att se en karp i ytvattnet är inte heller helt borta, så lägg gärna lite tid på denna spaning. Även växtbälte, framförallt på sommaren då, urskiljs enkelt från trädet och denna helhetsbild är hur intressant som helst.

Ekolod, vare sig det är ett mindre monterat på en båt du kan ta dig runt i, eller kanske ett kopplat till din baitboat, är ett bra instrument för att skaffa information. Nu behöver det inte vara så kopiöst avancerat för att ta reda på bottenstrukturen – jag vill nog bara poängtera vikten med att veta så mycket som möjligt innan man börjar sitt fiske, så ta infon för vad den är 😉

Denna karp visade intresse för mäskplatsen med allehanda godis. Hade blivit fångad en gång tidigare (okänt bete) när några grabbar sett karp i sjön och föll för en liten rig med majs bland alla boilies…

Var ska man börja?

Låt oss dela in det i årstider för det känns väsentligt. Att väder, vind och temperaturer kan skifta rejält är vi alla medvetna om så ta infon med den vetskap du själv har.

Vårfisket – bör du starta i de grundare delarna av sjön och med fördel fiska från morgon till kväll.  Karpen söker sig hit först då det blir varmare snabbare här. Den naturliga födan startar sin blomstring här och chansen blir störst på dessa ställen.

Sommarfisket – ger dig möjlighet att fiska i hela sjön, dag som natt. Flytbröd och andra ”stalkingtekniker” är en metod som gör dig väldigt uppsökande och mobil, vilket ökar dina chanser mer till kontakt. Nattfiske på en bra uppmäskad plats kan vara precis lika effektiv som fisket på grundare vatten både dag och natt.

Höstfisket – ger dig i princip samma förutsättningar som sommarfisket. Största skillnaden är att du inte ”slåss” mot lika mycket tillgång på naturlig föda, samt att karpen är villig att tugga upp sig inför den analkande vintern.

Vinterfisket – bör du inte ens tänka på i detta läge! Fokusera hellre på att ta dig ut på den eventuella isen med ekolod och scanna botten efter djuphålor och liknande.

Betesval för ”ny” karp?

Det kan låta lite konstigt för den oinvigde, men att ösa i boilies till ett karpbestånd som aldrig tidigare sett en boilie, betyder inte att karpen vet vad det är för röda kulor som ligger där och luktar! Visst är karpen nyfiken och kan smaska i sig en boilie i förbifarten, men chansen att den lyfter upp just din riggade boilie känns väldigt chansartad. Nej ha med i tanken att har du hittat ett vatten med ett karpbestånd som det aldrig är fiskat på, så är mer naturliga beten som majs, maggot, mask och en del plastbeten för den delen att föredra. Beroende på hur tillgänglig sjön är för dig så kan du visst sparsamt mäska upp med hackade boilies och sakteliga ”lära” karpen att detta verkligen är nyttigt och lättillgängligt, men det kräver som sagt en längre period. När vi kommit såhär långt i planerna så handlar det mer om att fånga karpen när vi nu vet att den finns där, därför hade jag inte startat med boilies.

Lämna dessa hemma de första passen i det nya vattnet…

Den första sjön jag var med och fiskade i som vi hade bekräftat hade ett bestånd karp, där använde vi oss av lövmask som bete på riggarna. Själv fick jag inget men en av polarna tappade en ursinnig fisk under fighten som plockat upp det för den så naturliga betet. I över ett år spreds där boilies efter detta och det fiskades även med boilies men alltid utan resultat. Det ska tas i beräkning att detta var strax över 10 år sedan och vad jag vet i skrivande stund har ingen karp landats på boilie ännu där! Det hör även till saken att det inte fiskas där flitigt, men metoderna har helt enkelt anpassats mer efter karpens regler och bröd på ytan och maggotfisket har tagit sin roll här.

Andra faktorer!

I vanlig ordning så vill vi på Karpverket att våra artiklar ska bli föremål för öppna och idérika diskussioner. Jag tänker därför komma med mer eller mindre obekräftade teorier i ämnet och hoppas få en spinoff på dessa. För jag tror nämligen att storleken på beståndet av karp i den tilltänkta sjön, spelar en stor roll på hur lätt eller svårt det är att få dom att hugga! En sjö med mycket karp är lättare att få till hugg i och inte enbart då för att den just innehåller fler karpar. Konkurrensen om födan är betydligt större och detta är en faktor som spelar stor roll tror jag. Ett vatten med endast ett fåtal karpar i, kan simma runt som kungar i vattnet utan stress att jaga mat hela tiden. Allt annat som är kul i livet för en karp (vad det nu än månne vara) kan styras av utan risk att maten är slut när ”leken” är över.

Störningsriken är en annan faktor att ta hänsyn till. I ett flitigt fiskat vatten har karpen lärt sig att det ständigt är rotation kring sjön. Visst kan den tryckas ut från kanterna mot mitten av sjön och bli skrämd även här, men jag tror inte till den milda grad att den slutar att äta. Däremot har jag själv upplevt när jag skrämt karp i nya vatten, att karpen helt sonika gått och gömt sig för att stanna där under en längre tid. All aktivitet avtar för att det är en helt ny situation för fisken. Därför bör du närma dig de nya vattnen med större försiktighet…

Fler mer eller mindre hållbara tips att ta sig an ett nytt karpvatten än de du fått här, hoppas jag vi kan få genom diskussioner i ämnet här på sidan. Lägg till – dra ifrån och håll en öppen dialog.

–          Gräntz

Annonser

8 responses to “Närma dig ett ”nytt” vatten!

 1. Tackar vi för…. mycket intressant. Detta kommer jag med all säkerhet att ha nytta av under våren. /Tomme

  • Kul att höra Tomme 😉 Vi gör vad vi kan och det är uppskattningar likt dina som får oss att fortsätta. Hör gärna av dig med ditt vårfiske, så vi får dela erfarenheter…

   – Gräntz

 2. Jag kan intyga att det kan vara helt lönlöst att lägga pengar och tid på långa mäskningskampanjer med boilies i ofiskade vatten… det funkar bara inte ibland! 😦

 3. Dennis Gustavsson-Eksjö

  Jag håller med dig Micke, att börja med att mäska med dyra boilers i ett nytt vatten är helt meningslöst. Det bästa är nog att tänka likadant som om man skulle satsa på en mäskningskampanj efter sutare. Börja med vanligt ströbrödsmäsk varvat med majs över ett lite större område , kör så några dagar för att locka fisken närmare från stora områden, sedan successivt( eller hur det nu stavas) minska ner ”mäskrutan” till så stor du vill ha den.

  Nu behövs inte nåt ströbröd, utan välj istället att bara slangbella ut lite hampa och majs och ev lite maggot, inte överdrivet, de ska ju vara hungriga hela tiden så att de kommer tillbaks hela tiden.
  Kan man ha lite is imagen och låta detta pågå under ett par veckor, så har man bäddat jävligt bra för sig. Nu kan fisket inledas, men börja för guds skull inte med att dra ut 3-4spö på mäskplatsen. Nöj dig med ett, tänk på att det kanske är fisk som aldrig sett linor innan, och då är det ju ganska ”kalkat” att få hugg, när mäskplatsen helt plötsligt ändras från en fredszon utan linor– till en hinderbana med linor.

  Nu när väl karpen har börjat hugga, så kan du portionera ut lite små boiliers
  10-12, ihop med majsen,så de får lära sig att äta detta näringsrika bete,för att på slutet av säsongen kanske köra i lite 15mm. Nästa år kan man ha med lite boiliers från start. Fortsätter man lite varsamt, så har man snart skapat sig ett renodlat karpvatten, som man enbart kan köra boiliers i( Om man vill).
  Det blev ett jävligt långt inlägg helt plötsligt, men jag hoppas att detta kan hjälpa många i jakten på nya vatten. Alltså tänk sutare–Fånga karp, lyckas man lura sutare,så kommer man även att lura karpen, det har funkat för mig iallafall. Mvh Dennis

 4. Ännu en dimension till vikten av att mäska sparsamt och ett intressant upplägg där Dennis. Gillar delen med tänk Sutare och fånga Karp – det är ju trots allt svårare att få en Sutare att fastna på riggen än en Karp, så lite mervärde bör tänket få 🙂

  Och snälla tänk inte på längden av ditt inlägg – älskar långa inlägg…;)

 5. Om man ska fiska nytt vatten som även har otroliga mängder stor mört, försvårar detta fisket med mindre partiklar. Vad tror ni om tigers? Borde vara lättare att få igång dem på än boilies eller?

  • Thomas: Absolut kan mindre beten vara en ”pain in the a**” när det kommer till mörten, men jag tror fortfarande att det trots detta ökar chansen till ett bite från en karp. Med mycket mört minskar tiden för betet att vara ifred och exponerat för karpen naturligtvis och chansen att mörten tar betet innan karpen är betydligt större. Tigers är ingen dum idé även om det inte är tillräckligt stora för att hindra en glupsk mört i mellanstorlek! Men om jag inte är helt ute och cyklar, så är mört, sarv och braxen inte så värst förtjusta i just tigers, så det bör öka oddsen en aning…

   Tigers dränkta i betain under något dygn är en personlig favorit och bör öka intresset för karpen – och ej för övrig fisk förhoppningsvis. Blir läge att testa detta till våren, så jag tackar för tipset Thomas 😉

   /Gräntz

 6. Jag förstår inte rädslan riktigt för boilies i ”ofiskade vatten”. Jag har alltid använt boilies i kombination med goa partiklar direkt från start och endast i väldigt näringsrika vatten har jag upplevt att det skulle vara svårt att få karpen att plocka upp en bulle…(där kan vara svårt att få dem att plocka upp något överhuvudtaget)

  Nej – blanda in bra bullar direkt från start och se till att sprida dem på så många heta ställen som möjligt i sjön, så karpen får en chans att se dem så ofta som möjligt. Är sjön normalt näringsrik och där finns en viss födokonkurrens så kommer karpen att plocka upp dina bullar redan någon veckas mäskning om du gjort mäskningen på rätt ställen och i kombination med lite härliga partiklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s