Byt lina!

Byt lina – och få ett perfekt resultat!

Innan den nya säsongen börjar vill nog alla karpfiskare spola på fräsch lina på sina rullar, och diskussionerna är alltid många om vilken lina man ska satsa på under nästa säsong… Oavsett om man väljer braid, mono eller flourocarbon så vill man ju givetvis alltid ha ett så perfekt resultat som möjligt, med välfyllda spolar och en lina som inte tvinnar sig.

Fyller man upp lina från en stor bulkspole är det sällan några problem att fylla rullarna perfekt, oavsett om man fyller upp från botten eller om man väljer att bottna med annan lina, men många gånger kan det vara lite tjurigare när man väljer till exempel en 200-300 metersspole med braid eller fluoro, eller som i mitt fall en taperad lina om 300 meter med inbyggd schockleader.

Börja alltid med att blötlägga linan några timmar innan du spolar på den, detta gör att den lägger sig jämnare och hårdare och du bränner inte fingrarna när du vevar på den.

Därefter spolar du på hela den 200-300 metersspole du har på en tom spole! När du är klar kommer givetvis bara spolen att vara halvfull, såvida du inte har en väldigt liten rulle eller väldigt tjock lina.

Nästa steg är att skarva på ”backingen” med en dubbel grinner, eller annan lämplig skarvknut. Veva därefter på backingen utanpå den riktiga linan, samtidigt som du noggrant räknar vevtagen tills spolen är perfekt fylld.

Nu ligger ju givetvis linan helt fel… sätt på en ny tom spole på rullen, lägg den nyss fyllda spolen i vattnet och vänd hela linan. Nu har du en perfekt fylld spole med backingen i botten och din dyra ”finlina” ytterst – helt utan något spill eller irritation över att det saknas några mm till spolkanten.

När du vänder linan var noggrann med att lägga knuten längst ner i botten på spolen för att slippa onödig irritation i framtiden. Det finns inget värre än knutar som är i vägen.

Nu när den första spolen är gjord är det bökiga över – nu är det bara att börja spola på backingen direkt på nästa spole samtidigt som du räknar vevtagen tills du kommer upp i samma siffra som på förra spolen. Skarva på finlinan och veva på den, och få även ett perfekt resultat på denna.

Perfekt fyllda spolar – de två första med 0,40 nylon rakt igenom, de andra tre med300 meter”taperad” lina + 150 vevtag backing.

Tänk på att alltid pausa  och slacka lite och kontrollera att inte linan tvinnar sig när du spolar på linan – skulle den visa tendens till tvinning vänd på linspolen – i de flesta fall fungerar det bäst att ha spolen liggande i vattnet så att linan rinner av moturs.

Jag har tidigare provat Ace Velocity tapered leader line, en0,30 mm monolina som är taperad till 0,45 mm de sista 10-15 meterna i varje ände av linan. Detta är en grym long-range lina som endast  skall användas på rena bottnar utan större risk för bottennapp eller elaka snags eftersom du garanterat blir av med leadern om du tvingas dra av linan. Skulle detta ändå hända så ha med en extra spole uppfylld med backing och vänd linan så har du en ny leader i andra änden.

För normalt svenskt fiske på kortare distanser kommer jag under kommande säsong testa Ace Velocity camo0,40 mmsom också verkar vara en klart vettig lina med bra nötningstålighet – vi får se om den klarar att leva upp till samma klass som Gardners GT 80?

Birger Holmqvist

Annonser

7 responses to “Byt lina!

 1. Räkna vevtagen? Har du som är professor i matematik räknat ut hur mycket du skall kompensera för att vid första spolen så hade du större diameter? När du sedan börjar med näste spole så är det mindre diameter inne vid axeln än vad du har när spolat på 300m lina??
  Du är ju perfektionist!!
  Alltid boilies runda som spelkulor!

 2. Gardner spindoctors är bra om det strular till sig!!!

 3. Hårt att erkänna det Ola – jag tänkte på det men gav upp det var så länge sedan jag läste matte:) men det funkar perfekt varje gång synd att jag inte vet varför!
  Vilken är den hemliga formeln ?

 4. Har du samma diameter på backing linan som huvud linan? I så fall är det ju logiskt att det funkar. Men frågan är om man har en grövre backing lina.

 5. Diametern spelar ingen roll så länge du använder samma huvudlina. Det regleras i vevtagen du skulle räkna tjockare backing mindre meter lina och färre vevtag tunnare lina fler meter och fler vevtag!!Han har förmodligen samma diameter på backingen på alla spolar med samma huvudlina annars funkar inte denna metod. Byter du huvudlina så måste proceduren göras om från början.

 6. Rätt Ola – tjocklek på backing och huvudlina är orelevant så länge som man använder samma backing och samma huvudlina- annars faller hela ide’n!

 7. Vill man slippa räkna funkar det även bra att mäta djupet från backing till spolkant när man vänder linan på första spolen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s