Östra Dammen

Kort info.

Östradammen är en 8,9 ha hektar stor damm, där medeldjupet ligger runt 2,5-3 m. Dammen ligger i ett naturreservat i norra delen av Lomma. Förr i tiden användes dammen som lertag, vilket vi kommer till längre fram i presentationen. Artrikedomen är stor och förutom karp, finns det mycket vitfisk och stora predatorer. I lite mer än 20 år har fiskeklubben Fk Rutilus delat ett sammarbete med Lomma kommun vad gäller fisket och fiskerätten i dammen.

Regler & fiskekort

Fiskekort inhandlas på Statoil i Lomma, Sportfiskegiganten eller Fiskekompaniet.

Dagskort: 30 kr

Årskort: 300 kr

– Max 3 spö per person.

– All karp skall ovillkorligen återutsättas.

Historia

Som så många andra vatten i Skåne, så släpptes det även karp i Östradammen. I slutet på 80 – början på 90-talet släpptes de första karparna i, då både spegelkarpar och fjällkarpar fick nya hem. Merparten av karparna i dammen var fjällkarpar, men som så ofta, var det spegelkarparna som växte sig störst och 15 -kilos gränsen blev också bruten. Tyvärr stannade fiskarna i vikt efter detta, och den kända individen ”Fenan” hittades också död en tid senare.

2003 blev en damm utanför Malmö full med småkarp då karparna hade lyckats ordentligt med sin lek. Många tog chansen att flytta dessa mindre karpar till andra vatten. Östradammen fick en stor del av dessa. Hur många som släpptes i vet man inte riktigt, men att det var flera hundratals karpar, det är säkert. Det blev verkligen ett actionvatten och allt eftersom började även dom äldre, lite större karparna synas på mattan oftare.

Under sommaren 2007 drabbas dammen av någon form av virussjukdom och man tror att samtliga karpar dog. Fisket stängdes därför helt fram till årsskiftet 07/08. I augusti 2008 släpps de första karparna i på nytt och sedan dess har där inte varit några problem med sjukdomar eller virus.

Karpfisket idag

Karpfisket i Östradammen blir mer och mer intressant för varje år som går, det märks inte minst på antalet karpfiskare som besöker dammen under årets varma månader. Antalet karpar i dammen ligger någonstans runt 200 individer. Spegelkarpar, fjällkarpar och även ett gäng praktkarpar simmar i dammen. Efter 2008 när de första karparna släpptes i så har det gjorts små isättningar med jämna mellanrum, bl.a. från Aneboda karpodling. Karparna äter mycket, viktökningarna på toppfiskarna är imponerande. Dammrekordet idag är 12,6 kilo, en mycket välkonditionerad spegelkarp. Det har fångats ett gäng individer över 10 kilo och samtliga är speglar. Största fjällisen vägde lite över 8 kilo i somras. Jag tror inte vi får vänta särskilt länge innan den första 15-kilos karpen fångas om dom fortsätter i detta tempot.

Dammen riktar sig alltså till både nybörjare och erfarna karpfiskare som riktar sitt fiske efter de tyngre individerna. Lägger man lite tid på sitt karpfiske, så går man oftast inte där ifrån utan resultat. Eftersom båt är förbjuden i dammen, bör man tänka på att inte fiska för nära sjunkna träd och annat bråte. Det finns ju en hel del sådant i vattnet och säkert är det en stor del i varför karparna trivs så bra här.

Som jag skrev i informationen ovan, så användes Östradammen som lertag förr i tiden. Därför hittar du nästan överallt en bra botten att fiska över, och du behöver nästan aldrig vara orolig för en dålig presentation av ditt bete. Givetvis finns där små fläckar med extremt hård och fin lera och det är kanske de man vill hitta i dom flesta fallen. Stora musselbankar kan också vara ett triumfkort, det är inga problem att hitta dessa om man lägger lite tid med sitt markerspö.

En titt på swimen.

Swimen som jag lite kort har beskrivit här nedan är de vanligaste, gemensamt har swimen stora ytor att fiska på och vi fiskare stor plats att bo på. Givetvis kan man klämma in sig i någon vik med ett par spö, men då kan det finnas mindre plats för annan utrusning som bivvy mm. Jag skulle inte vilja påstå att någon plats är bättre än någon annan. Alla har vi favoriter och det är många faktorer som gör att swimen levererar mer fisk än andra. Det kan vara årstider, fisketryck, betesval osv.

1. ”Svanboet” – Dammens kanske häftigaste swim, där en stor pil hänger ner över platsen. Är vattenståndet normalt går det utmärkt att han bivvyt precis bredvid strandkanten. Från denna plats kan du fiska på en stor yta, man bör inte placera betet till vänster då där är väldigt många sjunkna träd i det området. Riktmärket blir ofta den trädrad som finns rakt ut, men som sagt, farligt att fiska på den vänstra sidan om den.

2. ”Träsket” – En plats där karparna leker. Under de senaste åren har platsen mer eller mindre varit stängd, mycket på grund av allt bråte på land och i vattnet. Det har nu åkt upp en hel del skit från platsen och under 2012 kan detta bli en riktigt het plats då det ofta finns mycket karp i detta område, inte minst på våren och försommaren.

Träsket…

3. ”Dubbeln” – En mycket fin plats, stort utrymme där två man fiskar utan problem. Min favoritplats vad gäller fisket. Även här finns det mycket snags, speciellt på den vänstra sidan, så man bör se upp. Jag brukar aldrig fiska på några längre avstånd här, vi har sett rullande karp bara ett par meter ut från platsen. I slutet på augusti 2011 låg jag och en polare och hade 16 run på 2 pass. Då levererade båda platserna lika bra.

Vänsterplatsen på Dubbeln…

och högerplatsen…

4. ”Greven” – Detta swim är riktigt fint, stor plats och en bänk står placerad vi sidan om, perfekt vid matlagning och uppsättning av prylarna. En man är perfekt då man inte har jätte stor yta att fiska på. Har fiskat här en natt och det resulterade i en tappad karp och för många braxnar.

5. ”Dansken” – Är en favorit till många. Det fiskades mycket här ifrån under 2011 och några riktiga tungviktare lurades på detta swim. På denna plats satt också Nils, när han tog hem ÖDCC – 2011. Det finns mycket yta att placera ut sina beten på, precis under spötoppen eller 100 meter ut. Att fiska mot den stora ön till vänster är oftast ett bra val!

Dansken en vacker sommarkväll…

6. ”Stiff rigg” – kanske den mest kända platsen från Östra. Jätte stor yta till bivvy, vilket oftast är riktigt skönt. 2 man är perfekt, där en fiskar mot det döda trädet på högerplatsen och en på vänsterplatsen ut mot sjön. Jag personligen tycker om att fiska rakt ut på de stora musselpartierna, ett spö placeras ofta också mot trädraden till vänster. Från detta swim lyckades jag även lura min 10-kilos spegel från våren 2011.

En intressant vik strax bakom Stiff Rigg…!

7. ”Lilla stiffen” – En smal udde som är början på trädraden som sträcker sig tvärs över sjön och som jag redan nämnt på ett par swim ovan är detta alltså samma trädrad. Har aldrig fiskat karp härifrån, men här finns många alternativ att fiska på. Båda vikarna till höger och vänster samt längs med trädraden. Här bör man också passa sig för snags.

8. ”Campingplatsen” – Jättestor yta att fiska på, rakt ut i sjön och längs vassen till vänster. Den lilla viken till höger kan också var ett alternativ om där inte sitter någon på ”Lilla stiffen”. Swimet ligger väldigt nära parkeringen, på så vis är det en smidig plats. Stor plats för övriga prylar, en soptunna finns också utplacerad här.

9. ”Rotvältan” – Namnet är logiskt, platsen kom till när ett stort träd välte. En plats som det fiskas mer och mer på. Här kom under 2011 några riktigt tunga fiskar. Swimet är coolt och skyddat. Här har man en enorm plats att fiska på. Här åker alltid markerspöet fram – man vill hitta musslor och hård lera.

Jag tror och hoppas att detta är till en liten hjälp om du besöker denna mycket trevliga karpdamm i framtiden. Detta är en favorit och en riktig pärla i mina ögon, sen att jag bor ett par minuter bort gör inte saken sämre. See you on the bank!

Johan Emmertz

Annonser

18 responses to “Östra Dammen

 1. Hej!!
  Det går rykte i malmö stad angående östra dammen, att medlemmar från FK Rutilus fångar karp över 10 kg och flyttar dessa till deras egna klubbvatten tegelbruksdammen jag hoppas att detta är endast ett rykte och inte fakta. Någon som hört nått om detta tidigare??

 2. Jag personligen tror inte att de gör så!
  Har inte hört något om det heller.
  Hoppas att Östran får vara i fred från att ha suspekta flygfiskar och fjällade stekjärns fiskar då vattnet är på gång igen!!
  Ett offentligt vatten kan raseras väldigt snabbt och så sitter där folk och fiskar i förhoppning att vissa individer simmar där .
  Lite tråkigt om de då flyget där ifrån!!
  Hoppas att Rutilus kan gå ut och dementera detta rykte och om de inte gör det så kan man ana ugglor i mossen!!!

 3. Som sagt det är bara ett rykte, som du säger hade varit bra om någon från klubben dementerar.
  Sen tycker jag att Rutilus är lite dåliga på gå rundor rund dammen, mycket nackade fiskar man springer på, själv har jag fiskat i dammen nu snart i 3 år inte en enda gång har någon frågat mig om fiske kort tycker det är riktigt dåligt. Nu e jag lite gnällig, men på dom 3 åren har rutilus inte gjort en enda swim vissa platser kan man knappt fiska på, sen går man bort par hundra meter till deras egna vatten så e de stooor skillnad, är man 30 st medlemmar så kan man hjälpas åt.

 4. Lätt att andra vattnet blir lidande!
  Vet inte hur mycket intäkter de får på östran men det är svårt att motivera idiellt arbete om det inte genererar rätt mycket tillbaka.
  Kanske läge att föreslå rutilus hjälp med att röjja swimm med hjälp av icke medlemmar som fiskar mycket i östran!!

 5. Jag tror att många av oss som fiskar mycket i ÖD som inte är medlemmar i klubben hade ställt upp, men de känns som dom inte bryr sig så mycket om ÖD ska inte säga för mycket eftersom jag inte vet hur dom känner, men det hade varit kul o träffa på dom runt dammen.

 6. Johan Emmertz

  Hej Grabbar!

  Har inte sett kommentarerna här tidigare men nu gjorde jag och kan svara på frågorna.
  Man kliar sig lite i bakhuvudet när man får höra om ryktena, att karparna flyttas efter en viktgräns.. det finns väll ingen anledning till det. Östra är ett av vårt lands häftigaste dammar, och ge den lite tid så ska den nog ge ifrån sig en och annan riktigt toppfisk. Kan ha varit det dummaste jag hört, faktiskt.

  Vad gäller platser osv, dammen ligger i ett naturvårdsområde och på så vis kan vi inte påverka eller bygga nya platser. Vi får inte lov helt enkelt, det är kommunen som bestämmer. Dessutom är där fina swim överallt och det behövs inte fler platser enligt mig. Det är känsligt, men som det ser ut nu får vi alltså inte göra något runt dammen, tyvärr. Vi har fått kämpa för att få tillåtelse för bivvy, det gick som tur var igenom och det ska vi vara tacksamma för, annars hade vi blivit myggbitna;)

  Det är givetvis tråkigt att ni är missnöjda med vad vi gör för dammen, det är (med all respekt) kanske inte karpfiskarna som vi tar så allvarligt när vi går kontrollrundorna. Vi vet att allting sköts snygg och seriöst när det sitter karpfiskare. Men vi har andra stora problem, med folk som tar upp och dödar karparna etc. Där går folk från klubben varje vecka, och jag själv springer där nere väldigt mycket. Vi är stolta över att ha fiskerätten i Östra och vi lägger ner mycket pengar och tid för att få detta vattnet så bra som möjligt.

  Sorry för sent svar, men hoppas det räckte det jag skrev. Har ni fler frågor om vattnet så hör av er. =)

  Mvh Johan Emmertz

 7. Zsolt Horvath

  Hej!
  Var kan man parkera så att bilen får vara i fred runt dammen?

 8. Mikael Emmertz

  Tyvärr så är ju det något som händer överallt idag. Det viktiga är ju att man anmäler det till polisen så dom har en möjlighet att ta dom. Vi kan tyvärr inte göra något åt det. Det verkar som om bilinbrott går i perioder. Hört talas om några nu under våren.

  mvh Mikael Emmertz

 9. Vad säger ni om att plantera karpar och gräskarpar årligen något man gör på kontinenten till och med varje kvartal. Jag tycker att det håller inte att man sätter in karpar en gång/10 år eller så.

 10. Hej!
  Vet inte var du fått det ifrån att vi skulle plantera in vart 10:de år??? Vi har sedan den tragiska karpdöden satt i Karp varje år. Bara i år har ca 100 nya individer åkt i. Det kanske åker i ett gäng även nästa år men sedan räcker det nog på ett tag.

 11. Hej! Vill någon berätta om Bälingesjön och Bosarpasjön? Jag visste inte vart jag skulle ställa frågan.

 12. Bägge sjöarna har höjt sina priser och Bosarp har försvårat avsevärt för karpfiske. Info finns på SKK.

 13. Kalle Jönsson

  Östra dammen är fantastisk! Det jobbas mycket på att dammen ska bli så bra som möjligt på alla sätt.

 14. Zsolt Horvath

  På vilket sätt jobbas mycket för att karp planteras inte iallafall eller har jag fel?

 15. Henrik Kjellgren

  Jag funderar på om ni karpfiskare har ett namn på dammen precis öster om östra dammen. Jag tror inte man får fiska i den dammen men tänkte att ni kanske viste

 16. Hej. Finns det nån adress till den östra dammen eller hur man kan hitta ditt om man kommer från HBG? Mvh

  • Henrik Kjellgren

   Kör mot kyrkan i Lomma, dvs höger i rondellen vid McDonalds/Statoil och sedan direkt vänster. Kör sen rakt fram och precis innan järnvägs övergången på vänsterhand parkerar man. (Då är du ca 100-150) meter från kyrkan. Parkera och gå ca 150 meter söderut så stöter du på dammen. Det finns en fin stig runt hela dammen.

 17. Hej, jag och två kompisar tänkte testa 24 Tim fiske imorgon. Undrade om man får grilla vid dammen? O om nån hade kanske hade velat vissa en bra plats för 3 amatörer:p har varit där innan men längesen nu o fick inget. Hade varit kul med lite bra tips osv. Tack på förhand

  MvH
  Marcus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s