Börja fiska karp – Del 2

När ni nu varit och inhandlat era nya prylar för att starta och har spö, rulle och lina på densamma, så ska vi titta närmare på resterande utrustning som är ett måste när det kommer till karpfisket – nämligen allt under kategorin ”carpcare”.
I detta ämnet handlar det om håven, avkrokningsmattan, karpsäcken, vågnätet tillsammans med lite annat smått och gott. Alla rekommendationer i detta ämne kommer uteslutande att handla om det bästa för karpen och jag tar egentligen ingen hänsyn till vare sig plånbok eller märke. När karpen väl är i våra händer, så är det helt upp till oss att behandla den så väl man bara kan för att en återutsättning ska vara så smärtfri som möjligt…

Håven först och främst!

Storleken är viktig (även om vissa tjejer säger annat) och att gå under 42 tum är ingen bra idé. Det finns ingen anledning att riskera håvningen i all dess enkelhet genom att köra med mindre håvar, då det förstör hela förberedelsen, drillningen och ruset genom kroppen under fighten och så kan du inte placera karpen i mitten av håven för den får inte plats! Nej, 42 + och både din och karpens säkerhet är maximerad i detta syfte. Nu finns det 42 tums håvar för en billig peng, men dessa har oftast ett undermåligt håvnät i form av stora öglor och knutar mellan dessa. Akta dig för dessa håvar då de allt som oftast drar fjällen av karparna och repar fiskens slemskikt på kort tid. Knutlöst nät och små maskor och du är safe.

Avkrokningsmattan.

När karpen väl är landad och ska upp på land, så ligger denna matta redan beredd att ta emot karpen. På ett plant underlag och utan uppstickande rötter under, har du placerat denna efter att karpen ska vistas på land ett tag. Att mattan ska vara tjock och mjuk för att dels ta emot alla stötar mot kroppen på fisken är en självklarhet. Lika självklart är det att mattan ska vara stor nog för att vare sig ena eller andra änden av fisken ska kunna ligga utanför mattan och komma åt grus eller annat skadligt. Innan du placerar den håvade fisken på avkrokningsmattan, så ska du tänka på att blötlägga mattan. Ha alltid någon form av behållare med sjövattnet ståendes bredvid mattan innan du ens börjar ditt fiske, så är du alltid förberedd. Så införskaffa en tillräckligt stor, hellre tjock än smal avkrokningsmatta och du är safe – tillsammans med karpen…

Vågnätet (weighslingen)

Här behöver vi egentligen inte lägga så mycket krut, då ett vågnät oftast har de förutsättningar man vill ha hos just detta nät. Håll tankarna på samma nivå som håvnätet när det gäller maskor och knutar och se till att den har någon form av handtag att fästa vågen i – gärna rejäla sådana. På bilden kan vi se en modell som inte består av något när och dessa är minst lika bra. För att istället lägga lite vikt på själva förfarandet vid vägningen, så är mitt säkra stalltips att alltid väga över avkrokningsmattan och att aldrig lyfta högt över denna. Du minimerar då risken att skada karpen om en olycka skulle vara framme och något brister. Tänk även på att inte använda karpsäcken att väga i. På mindre exemplar kan det fungera hjälpligt, men större exemplar får ofta en helt onaturlig böjning på kroppen vid lyftet och detta vill vi eliminera…

Karpsäcken då?

Stor eller liten, svart eller grön? Givetvis spelar detta ingen roll, då den ska anpassas till karpens storlek och aldrig vara för liten i vilket fall som. Låt mig inledningsvis också poängtera vikten av att endast sätta en karp i varje säck. Vad som är än viktigare är att använda säckningen med måtta och eftertänksamhet. Fångar du din karp när det är ljust nog att fotografera, väga och mäta, så finns det ingen anledning att säcka över natten. Att säcka en karp efter nämnda moment en halvtimmes tid kan dock vara en god idé om du frågar mig! Jag har fått för mig att en karp ändå måste vara ganska skärrad efter en fight med efterföljande handhavande uppe på land. Att då få en halvtimme på sig i säckens mörker, samla sig lite och bli avdramatiserad, kan göra karpen gott. Detta tror i alla fall jag på och kan inte se några baksidor med detta.
Placeringen av karpsäcken om nu fisken måste säckas över natten, ska ske på så djupt vatten som bara möjligt är. Ju längre ifrån växtligheten på framförallt sommaren du säckar fisken, desto bättre. Växtligheten ”äter” nämligen syre och att placera en karp mitt i naten på 50 cm vatten är nästan en säker död sommartid. Att du ska säkra din säck minst dubbelt mot vad du tror är bra, bör vara en tumregel i alla lägen. Kör ner en bankstick så långt så du knappt får upp den igen och därefter kör du ner den lite till. När du knutit alla bokens knutar, så knyter du 4 till för säkerhets skull. På tal om säker död – så se en karp inuti en åtdragen karpsäck simma ut i frivattnet framför dig…!
När nu allt slutat väl och bilderna är tagna, fisken är vägd och leendet på ditt fejs börjar lägga sig, så är det dags att släppa tillbaka fisken. Om du använder något av de olika medel som finns att köpa för att förhindra såren att bli infekterade, så ska dessa ha baddats dit innan du tar fisken till returen. Ta med dig i tanken samma resonemang som vid vägningen, nämligen att aldrig bära fisken för högt (och långt för den delen) på väg till vattnet. Bär karpen i vågnätet eller i karpmattan om den har dessa beskaffenheten för att säkerställa det hela. Väl vid vattnet så får fisken sättas i eller glida ur i samma position som den simmar naturligtvis. Håll gärna kvar fisken upprätt så du ser att den verkligen tar syre och vill iväg. Och när den väl vill detta så släpper du tillbaka med ett större leende än du hade under och direkt efter fighten – för detta är poesi i karpfiskets värld…

Detta får räcka för del 2, då vi gärna resonerar om detta och låter alla ta sig an dels ovanstående, men även andra kommentarer som är viktiga och kanske missade i denna artikelserie.

På återhörande – Gräntz

Annonser

One response to “Börja fiska karp – Del 2

  1. Håller helt med om säckning!! Har varit med om fiskar som lagt sig på sidan i säcken redan efter 1min och är man då inte uppmärksam och kollar säcken regelbundet minst den första kvarten så leder det till döden för karpen. Hur hade då varit att släppa karpen direkt? Den simmar iväg och efter en minut tippar den över och kan inte andas normalt. Då är det bättre att säkerhets säcka en stund så att fisken känner sig pigg och hämtat sig från mjölksyran från fighten. Mats Lindahl fick erfara att en karp kan ta upp till 30min innan den verkligen har hittat balansen och andningen igen i Frankrike en gång då det var 0-gradigt stående i kalsonger ute i sjön!!! Karpen klarade sig bättre än Mats!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s