Fånga mer karp under 2012!

Fånga mer karp under 2012 !

Här nedan följer några tips som förhoppningsvis kan ge en och annan extrakarp under  kommande säsong. Alla har vi vår uppfattning om hur karpen skall fångas, men för egen del skulle jag aldrig bortse från någon av faktorerna nedan… givetvis i den mån det är möjligt – det är ju alltid bättre att komma ut bakom spöna med fel förutsättningar än att aldrig komma ut överhuvudtaget.

karpväder

•    Sätt tydliga och mål för vad du vill uppnå med kommande säsong redan nu! Sikta högt men var realist och försök uppskatta hur mycket fisketid du har under säsongen och anpassa målen delvis utefter detta. Gör en plan över hur säsongen ska utnyttjas, det optimala är givetvis att bara fiska ett vatten under hela säsongen – är själv väldigt dålig på detta men försöker hålla fokus på max ett par vatten för att kunna dra nytta av det man lär sig, samt alla beten man öser i.

Fusion med äggskal i – fungerar ypperligt i de flesta vatten

•    Välj ett bete som du tror på, en fördel kan ju vara att välja ett bete som du redan vet brukar fungera i det vattnet/vattnen du avser att fiska, håll det enkelt det blir inte bättre ju fler sorters beten man har. 1-2 sorter och eventuellt 1-2 burkar pop-ups räcker mer än väl. Har du inte mängder med småfisk i ditt tilltänkta vatten komplettera upp betesvalet med rejält med partiklar och eventuellt pellets och frolic.

Kontinuerlig mäskning ger mer fisk på mattan.

•    Mäska! Förmäskning ger ofta ett väldigt bra resultat om övriga förhållanden är rätt man kan alltid få en fullträff ibland utan förmäskning men i det långa loppet är jag 110% övertygad om att det genererar mer fisk. Ju längre mäskning desto bättre… Välj strategiska platser att mäska på, undvik swims som fiskas frekvent av andra då ökar du risken att någon annan sitter på ”din” mäskade plats. Och använd aldrig en skylt, skulle någon sitta på swimet du mäskar när du kommer är det bara att gilla läget och sätta sig någon annanstans. Mitt eget favoritsätt att mäska, är att mäska rejält på ett tilltänkt swim och mäska med typ halva mängden på ett reservswim i någon annan del av sjön för att ha en back-up plats om ditt tilltänkta swim är upptaget eller vinden skulle vara mer gynnsam i andra änden av sjön. Om du gör en längre sittning i ett vatten där du inte haft möjlighet att mäska tidigare, börja mäska en reservplats i andra änden av sjön redan när du kommer detta kan ge fina bonusfiskar om du skulle vilja byta swim under fiskepasset.

Knut från Lillasjön på 14,7 – högg redan efter ett par timmar på ”reservplatsen” som mäskats under några dagar.

•    Jag vet att långt ifrån alla har möjlighet att välja sina fiskenätter, oftast inte jag heller men om det är möjligt anpassa dina valda fisketillfällen efter fisketryck och väder. Enligt min mening är det många gånger bättre att fiska själv i en sjö en natt mitt i veckan än att konkurrera med 5 andra karpfiskare under 2-3 nätter på helgen. När det gäller vädret varierar det givetvis från sjö till sjö men västliga och sydliga milda vindar är oftast alltid bra medans nord och nordost som regel är helkasst. Vår och senhöst då vi har låga vattentemperaturer är det bäst med någon veckas konstant temperatur eller helst stigande. Sommartid när vattnet värmts upp riktigt ordentligt är det oftast precis tvärtom då freakar karparna ofta ur totalt när det drar in ett riktigt skitväder – följ väderleksrapporten dagligen och försök att pricka väderomslaget. Överlag är alltid mulna nätter med viss vind hetare än klara vindstilla, men en hel del undantag finns. En annan grundregel är givetvis att följa vinden och det stämmer nog i de flesta fall dock inte om den är kall så den kyler vattnet, då är läsidan att föredra.

Ett perfekt timat väderomslag gav totalt 6 hugg på under 11 timmars fiske…

•    Se till att ha en utrustning som är anpassad för det fiske du bedriver det är alltid bättre att fiska lite för grovt än lite för klent… Du kanske får något extra hugg per säsong på att fiska med lite klenare utrustning överlag men om du tappar 5 fiskar pga av detta, och du kanske bara hade tappat 2 om du fiskat grövre då har du fortfarande fångat 2 karpar färre med den klenare utrustningen. 0,35-0,40 och krok stl 4 eller 6 är tåliga grejer, är det riktigt snaggigt kanske till och med en 2:a eller 1:a kan vara på sin plats.

•    Om det inte är ett hinder pga snags och bottenstruktur, använd backleads, eller slacka linor – gärna både och om bottnen är riktigt fin, använd heller aldrig en tyngre hanger/swinger än nödvändigt detta bara gör linan onödigt tight, och riskerar att skrämma fisk i onödan.

Slackline med en väldigt lätt hanger, gärna liggande på marken eller i en ”bugcradle” känns verkligen glödhett!

•    Fiska aldrig baitrunnern/bromsen löst, bara precis så löst att inte spöet flyger i vid ett hugg. Ha alltid en bra plan på hur fisken ska landas på enklaste sätt. Det enda du uppnår genom att ha en lös broms, är att fisken hinner rusa onödigt långt och du ökar risken för att tappa den.

•    Sist av allt: Njut varje sekund bakom spöna, men njut ännu mer när drömfisken väl ligger i säcken – för visst är det helt underbart när en strategi har lyckats?

Skitfiske / Birger Holmqvist

Vårkarp på 12,8 kilo som högg redan första natten efter en 3 veckor lång, men ganska sparsam mäskkampanj.

Annonser

2 responses to “Fånga mer karp under 2012!

  1. Riktigt bra Birger.

  2. Tack, hoppas alltid att man kan inspirera nån i rätt riktning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s