Så rullar du mängder med boilies själv!

Så här rullar du stora mängder boilies med minsta möjliga ansträngning  – utan att det behöver kosta skjortan!

Så här i vintermörkret i väntan på våren är vi många som går och fantiserar om vilka stora karpar vi ska fånga till nästa säsong… Varför inte förbereda lite nu under vintern med att rulla upp lite boilies? Eller mycket boilies?

Rulla boilies är många gånger ett riktigt skitgöra men med rätt grejor och om man är några stycken går det faktiskt att göra rätt stora volymer utan att slita ihjäl sig. Enligt min mening är färskfrysta beten i de flesta fall överlägsna shelf-lifes. I denna artikel tänkte jag komma med lite tips om hur man gör sin boilierullning dräglig och effektiv till en mycket låg kostnad!

Färdiga att frysa

Vad behövs? Hur går det till?

Först och främst behövs en lämplig lokal, förslagsvis ett garage eller uthus – det brukar alltid finnas någon i gänget man kan vara hos! Till detta även ett stabilt bord eller en arbetsbänk.
Del ett i själva utrustningen består av 1 styck Electrolux hushållsassistent med tillhörande köttkvarn och ”korvstopparpip”. Denna maskin håller i all evighet och har sett likadan ut i 50år, kan man inte sno en av någon gammal släkting köps den på blocket eller någon loppmarknad från några hundra lappar upp till ca 1000 kr. Till denna köper du Gardners ”sausage gun nozzles” , gröna munstycken som passar att sätta som insats inuti korvstopparpipen för att få rätt storlek på korvarna! Du hittar dessa munstycken på Skandinaviens Sportfiskecenter för 79 kr, finns antagligen också i de flesta välsorterade metbutiker.

Evighetsmaskinen – den bara går och går…

En eller flera stora rullbrädor för önskad storlek, 18 mm eller 20 mm brukar vara en lämplig storlek för det mesta svenska fisket, såvida du inte har en massa brax och sutare i sjön då jag rekommenderar 22mm eller 24mm. Även här har Gardner fina brädor för runt 500kr men ärligt talat väljer jag hellre en kopia för 250kr, vet att även schyssta kopior finns att få tag i på Sportfiskecenter, antagligen också i en del andra metbutiker.

Det optimala sättet att blanda degen är givetvis en rejäl restaurangdegblandare, tyvärr är dessa väldigt dyra även begagnade, ofta 5 000-15 000kr. Därför rekommenderar jag ett annat alternativ för den som inte vill slå på stort direkt.

Skaffa en stor rund murbruksbalja som inköps för en hundring på en byggvaruhandel. Upptill detta behövs även en borrmaskin laddad med en ”murbruksblandare” samt ett par kraftiga gummihandskar.
Med denna utrustning blandar du lätt 10kg torrmix, ca 80 ägg + flavours utan större ansträngning genom att först ösa i alla äggen med skal i baljan tillsammans med flavours och några matskedar matolja, köra sönder alltsammans med borrmaskinen och tillsätta mix tills maskinen inte orkar längre – därefter handknådar du in mix med gummihandskarna på tills mixen blir lagom hård. Och bekymra dig inte för alla äggskalen i bullarna det gör dom bara ännu hetare, det kalkar sjön och det blir mindre sopor. Många fördelar att ha skalen i!

 

Först grovblanda…

 

 

 

 

 

 

Sedan finblanda så degen får rätt konsistens!

 

 

 

Tänk på att det inte är någon katastrof om inte mixen är perfekt blandad, den blandas en gång till när den körs igenom köttkvarnen, och korvarna som kommer ut blir perfekta! Det är alltid enklare om mixen skulle bli lite för lös än lite för hård – särskilt om den får stå och dra en stund innan rullningen! OBS! Mixer med mycket birdfood bör absolut vara lite lätt kladdig, den suger mycket vätska och är perfekt efter någon timme i en plastsäck.

Till kokningen fungerar det givetvis med en kokplatta eller spis men ska man rulla mycket är det lätt att tappa tempo här och jag kan verkligen rekommendera att man införskaffar en fet gasolplatta, den jag själv använder kostar under 1000 kr och har inköpts på http://www.nimaab.se. Denna platta är på 8800 watt och det är ett jävla tryck i den! Självklart behövs även en gasoltub modell större till detta och har man ingen sådan hemma så räkna med att kunna köpa en stor tub fylld för under en tusenlapp, sedan kostar det 400-500kr att fylla upp den men den räcker å andra sidan till minst 100-150 kg boilies.


Bra kokeri och en rejäl gryta sparar mycket tid!

Leta upp den största grytan du hittar på blocket, kanske en gammal saftgryta på runt 25-30 liter och sedan köper du en cykelkorg på Biltema för en 50 lapp till att koka bullarna i, kan du få tag i en gammal fritöskorg är detta ännu bättre. Sist av allt behöver du torktråg till dina boilies och det finns inget bättre än de blåa champinjonlådor som går att tigga till sig i massor på pizzerior och restauranger, dessa är dessutom staplingsbara!

Om vi utgår från att du har en lokal med bord och en borrmaskin med murbruksblandare behöver inte investeringskostnaden för alltsammans landa på mer än 2500-4000kr, pengar som är väl investerade och snabbt intjänade om ni är några stycken som går ihop och rullar tillsammans, faktum är att med exakt den utrustning jag beskrivit har jag och några kompisar rullat långt över 100kg boilies om dagen, och då hade vi inte ens någon gasolplatta utan en gammal halvdålig spis.

Boiliekockens tips:

*Olika mixer kräver olika mycket ägg ca 80 ägg/10kg mix är baserat på Mainline´s mixer, du kan behöva mer eller mindre torrmix beroende på märke och typ av mix.
* Vissa mixer passar bättre att göra lite kladdigare och låta dra en timme, gäller i synnerhet birdfoodbaserade mixer.
* Ta gärna ett par matskedar matolja i mixen, detta smörjer maskinen.
* Personligen kokar jag hellre mina boilies någon minut längre än rekommenderat, har aldrig märkt att det skulle vara sämre du får bara ett bete som håller bättre… bra när det finns brax och sutare i sjön. Bra att veta är också att generellt kokar en dyrare kvalitetsmix snabbare än en enklare hemmagjord.
* Sätt fast din rullbräda på en träplatta med gångjärn och fäst i bordet så går allt mycket lättare.
* Var inte rädd för att experimentera – det har ingen dött av, åtminstone inte när det gäller boilierullning.

Med rullbrädan i gångjärn går det snabbare!

Avslutningsvis vill jag säga att utrustningen jag själv rullar på även idag skiljer sig inte markant från det jag just beskrivit, den stora skillnaden är att jag kommit över en rejäl degblandare till en vettig peng och har bytt ut korvstopparpipen på Electroluxmaskinen till ett customdesignat dubbelmunstycke i PTFE. Med dessa prylar klämmer man ca 150kg/dag på 2 personer!

Degblandare är som en dröm!

 

 

 

 

Två korvar gör ju inte det svårare…

 

 

 

Lycka till med rullandet och tveka inte att höra av er om ni behöver mer tips om rullning!

/Birger Holmqvist

Fet sugga som definitivt uppskattar rejält med nyrullade boilies…

Annonser

4 responses to “Så rullar du mängder med boilies själv!

  1. Kanon artikel Birger ! Skulle gärna vilja få lite mer info om ditt customdesignade dubbelmunstycke i PTFE 🙂 Framtidsprojekt kanske, om jag lyckas få tag på tjocka PTFE stavar och CNC maskin 🙂

  2. Bra läsning, försöker hela tiden förbättra mitt eget boilibakande och har letat efter en bra gasolplatta så det var ett bra tips! Är det någon som vet om någon bra boiliepistol med tryckluft får ni gärna höra av er…

  3. Jag har en till salu!! Den tar ca 5äggs mix! Har många munstycken och även flera nya brädor upp till 30mm!! Det är bara att höra av sig!

  4. Jag letar efter en modell större tyvärr annars hade det varit smidigt. Kollat på några från tyskland som tar över 5 kg mix per laddning. Tack endå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s