Svenstorpssjön

Svenstorpssjön – Av Ola Hansson

Svenstorpssjön kom tidigt i fokus när det gällde målinriktat mete efter karp. Redan 1976 var det ett gäng fiskare ur specimenklubben FK Balans med bland annat Arne Broman i spetsen som hade ett lyckat fiske efter karp. Sjön ingår i samma vattensystem som Ybbarp- och Henrikstorpssjön. Sjön tillhör väl de mer lättfiskade vattnen vi har och man brukar sällan gå lottlös därifrån. Där har varit karp från början, men beståndet har även utökats av stödutsättningar. Huvuddelen av karparna är fjällkarpar, men där finns även en del spegelkarpar.

Bottenförhållandena är på de flesta ställen grus och stenbotten, men där finns även en del mjukare partier i sjön. Det brukar inte vara något problem med ”snags” på botten utan den är oftast rent på fiskeplatserna. Största djupet i sjön är ca 4,5 meter och medeldjupet ligger på ca 2 meter. Man behöver oftast inte fiska så särskilt långt ut utan normala kastavstånd duger gott. Badplatserna i sjön bör ej fiskas under badsäsong pga konflikter med badgäster och stugföreningen. Hela södra ändan av sjön är det fiske förbjudet.
Fisketrycket på sjön är inte enormt och de senaste åren har det blivit färre besökare där. För tre till fyra år sedan var det ett gäng som fiskade frekvent där med en hel del landad karp.

Vi på Karpverket efterlyser nu bilder och statistik från fiske i Svenstorp genom åren.
Detta för att ha en databas på de största individerna och följa utvecklingen på karpbeståndet.
•    Vad ligger sjörekordet på?
•    Fjällkarp respektive spegelkarp!
•    Ola Hansson landade 2007 en fjällkarp på 13400g.
•    Är det sjörekord för fjällis?
•    Vi har hört rykten om fjällkarp på 13900g och 14200g!
Stämmer det?

Hör gärna av med bilder och fångststatistik via mail till gravling67@gmail.com så lägger vi upp det här.

Vägbeskrivning: Från Perstorp kör man riksväg 21 österut mot Hässleholm, efter ca 7 km strax innan man kommer fram till Västra Torup svänger man in till höger där det står Svenstorp på en gul skylt. Sen tar man första vägen till vänster och följer den till man kommer till en lada, där man tar till höger om man skall köpa fiskekort. Sen följer man vägen i ca 1 km tills man kommer ner till en informationstavla vid sjön.

36 svar till “Svenstorpssjön

 1. Det er ikke tilladt at fiske på badepladserne, heller ikke udenfor badesæsonen. Årsagen er, at der er udlagt net på bunden for at holde på sandet. Fiskekrogene kan let sidde fast i nettet og senere i børnenes fødder. Vi oplever desværre meget ofte, at lystfiskerne ikke respekterer skiltene.

 2. Bäste Kim, tack för ditt besök på sidan och din information. Om det finns regler som säger att det är fiskeförbud på en plats, så ska den givetvis efterföljas. För egen del skulle jag vilja veta om du känner till de lite ”nyare” förbudsskyltarna som kommit upp det senaste åren? Med tanke på att du är dansk och den nya ägaren också skulle vara dansk, så känns det som att det kanske finns en koppling… Vänligen återkoppla med den information du besitter.

  Mvh Mikael Gräntz.

 3. Hej Michael, jag ska försöka att svara dig på ”inter-skandinaviska”.
  Reglerna fastställs av Öjesjöns Samfällighetsförening, som också har rest förbudsskyltarna. Att jag och många andra fastighetsägare i området är danskare, har ingen betydelse. Vi har generellt ingenting emot sportfiskare. Jag bor närmast den östra badeplats och jag är en av de konstiga människor som gillar att bada året runt. I detta sammanhang har jag ofta upplevt, att der fiskes från bryggan. Vanligtvis är det människor från Östeuropa, som inte har giltigt fiskekort. Det är synd, da föreningen gör ett bra jobb med att upprätthålla badeplatserna. Mvh. Kim Toft

 4. Tack för svaret Kim…

  Nja, att ni är danskar tycker jag har betydelse, för jag gillar danskar väldigt mycket 😉 Skämt åsido, nationaliteten handlade mer om att mitt första möte med en ”motståndare till fiske” utanför just nämnda badplatser var en nyinflyttad dansk som valde att sätta upp nya fiskeförbudsskyltar på ställen vi fiskat under väldigt många år! Jag har aldrig fått något svar från vare sig fiskekortsförsäljningen eller de boende jag samtalat med kring sjön ( 3 stycken)

  Så om du har information om de ”nya” skyltarna och varför dessa skulle behövas, så efterlyser jag än en gång detta. Jag hoppas och tror även att badplatserna ska få vara befriade från krokar och annat, och att dessa regler efterlevs framgent.

  På återhörande, M. Gräntz.

 5. Tack själv Mikael. Jag är inte medveten om att det finns ägare som har uppförts skyltar på eget initiativ. På anslagstavlan finns en karta över var på kusten man får fiske. Är du på Facebook finns det även här https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1031049222537&set=o.40952641290&type=3&theater
  Mvh. Kim

 6. kenneth goldmark

  hallo jeg er kenneth fra københavn, vil først sige fin side i har her..
  har et spørgmål angående søen jeg håber i kan svare på.. hvad koster fiskekort, og er den svær at fiske i efter karper…

  tak for en fed side…

 7. På söndag bär det av söderut för att testa Svenstorp samt Henrikstorp för första gången. Skall bli riktigt spännande! Tjusningen mer karpfiske att testa nya vatten man inte fiskat i 🙂

 8. Tänkte besöka Svenstorpsjö snart och undrar vilka bra platser kan man välja där.
  <undrar varör är den ö på bilden markerat med nr.1, är det förbjudet att fiska där eller.
  Tck i förhand

 9. Joakim! Låt oss gärna ta del av hur det går för dig!

 10. Hej igen.
  På fredag är det dags att testa Svenstorpsjön men vill gärna har hjälp med frågan som jag ställde lite längre upp.

 11. Har fiskat fyra nätter i Skåne nu. Två första i Svenstorp. Gav en Spegel 4,2 samt en Fjällkarp 13,44. Vilket man får vara mycket nöjd med! Det tråkiga med det hela var att komma ut till den stora ön. Inte nog med allt skräp fanns där även en ”efterlyst” badflotte med en låtsas reg.skylt.

  Den var som sagt efterlyst på anslagstavlan och tillhörde några barn. Den hade använts till att dels bygga swim med och dels bygga en toalett. Förstår inte hur man tänker i det här fallet. Swimmen var ju fina som de var!. Och att ta denna från barn… Något som med största sannolikhet gjorts utav karpfiskare.

  Han även med att bomma två nätter i Ybbarpsjön. Tråkigt, men man får vara nöjd ändå. Även här nedskräpat som sjutton, men räknar med att det inte var karpfiskare som var skyldiga på denna plats. Fyllde tre (!) Ica kassar och då tog jag ändå inte riktigt allt pga av allt krossat glass jag inte ville skära mig på.

  På återseende!

  Mvh Joakim

 12. grattis till en fantastisk karp! Detta du berättar om gör ju det enklare för FVO:n att stänga ner för karpfiske! Dags att hänga ut namn på de skyldiga om det finns 100% bevis!!??
  Tråkigt när man jobbar mot öppenhet i vatten och så kommer det ett fåtal rötägg och förstör för den stora skaran!
  Låt oss arbeta tillsammans för att stävja sådana här tråkigheter. Öppen dialog och tydliga regler är ett måste i våra karpvatten för att skapa förståelse för vad vi håller på med. Varje karpfiskare måste se sig som en ambassadör för sin passion och bete sig därefter!!
  Vad anser ni?
  Ni som aldrig yttrar er det är ni som gör SKK och karpfiskarna mer enade och starkare i sådana här frågor.
  Ska inte vatten stängas ner så måste nog SKK gå i bräschen med en enad medlemsskara bakom sig.
  Det dyker upp för många tråkigheter per år för ett litet karpfiske Sverige. Vi är inte så många och vi som håller på md det måste agera ihop och utbilda och göra de icke seriösa medvetna om att vi har bara en chans i många vatten.
  Vem vill släppa från sig öppna bra vatten om folk beter sig som Joakim berättar om hur de gjort i Svenstorp?
  Vad säger ni?

 13. Tack Ola! En fantastisk skapelse, och jag skall länka bild när jag har tid.

  Nedskräpning är ett stort problem tyvärr. Som jag helt ärligt inte ser någon vidare lösning på?. För det är sunt förnuft det handlar om, något inte alla verkar ha. Det enda som kanske kan hjälpa är att hänga ut folk. Något jag annars inte är mycket för. Kanske kan de skapa någon sorts rädsla bland de skyldiga?. Detta kan ju också vara farligt och skapa en stark osämja bland oss som skall ”hålla ihop”. Folk som inte är skyldiga kan bli anklagade osv.

  På ön var tre swim av fyra(?) nedskräpade mer eller mindre. Jag röjde två innan jag åkte. På ett utav swimmen låg ett kvitto från 11/8 med 7-8 föremål inhandlade, de flesta låg kvar på plats. Hade man varit ihärdig hade man nog kunnat lista ut vem det var genom kvittot.

  Sedan för återkoppling till flotten. Det stod att man skulle höra av sig om man sett något på anslagstavlan. Något jag inte gjorde efter starkt övervägande. Rätt / Fel?. Det var första gången jag var i Perstorp, och rädslan för att skapa ännu mer problem var för stor. Så jag ignorerade problemet. Vill ta upp det här först.

  Av ren nyfikenhet. Varför stängdes de äldre perstorp-sjöarna ner?. Pga ovan nämnda problem?.

  Mvh Joakim

 14. Hej!
  Jag var i torsdags i Ybbarpsjön och det är verkligen nerskräpad. Engångsgrillar och burkar,plastpåsar,papper,ölflaskor lite varstans.Synd! Det är tråkigt att man kan inte fiska från land i Svenstorpssjön inbyggt längst hela kusten.Gäller inte allemansrätten här? Jag funderar att köpa en gummibåt. Vilken storlek ni anser är bra 230,260,300?

 15. De sjöarna är privata och en ägare i ett säteri som styrs av en familj. Jag tror att de flesta ggr det är nedskräpat så är det socialt fiske med grillning i ett kompis gäng som skett.
  Kvittot du hittade var det med karprelaterade prylar??
  Flotten hade det varit bra om vi tillmötesgått efterlysningen så hade det lugnat ner sig.
  Båt: köp minst 300!

 16. Japp håller med er det är verkligen nerskräpad på den stor ön i Svenstorp.
  Det ser för jävligt ut med alla dessa skit och det var tom kräftskiva på en av svimmar.
  Har precis kommit hem efter min första besök i Svenstorp och man kan var riktig nöjd med fiske där.
  På två nätter fick jag två stycken 8,500 kg och en 12,500 kg fjälkarpar.
  Återkommer med liten berättelse och bilder

 17. det var väl ”sickan” från Perstorp med vänner som grisat ner stor ön.

  • Fick precis reda på att jag blir uthängd här så då får jag väl skriva lite..
   Vet inte exakt datum jag var där men
   JAG fiskade från swimet där det låg en ”flotte” ser inte det som ett problem då den redan låg där ( läser inte på anslags tavlan då jag har bott i Svenstorp i 19 år, så vet vad som gäller i sjön).
   Skräpar ner? Där va inget skit efter mig iaf!
   Jag har INTE andvänt något till en toalett då jag hellre paddlar in till land å GÅR hem till mina päron å sköter de där.
   //
   ”SICKAN från Svenstorp”

 18. Det är det här som är nackdelen med att hänga ut folk.

  ”det är väl sickan från Perstorp med vänner som grisat ner stor ön.”

  Låter inte som du är hundra? Då är det farligt att slänga ur sig en sådan kommentar. Dessutom i dolt namn? I mitt tycke är det fegt. Men det är ju också min åsikt.

  Vet inte vem ”sickan” eller om han är skyldig. Men skall folk anklagas måste man ju vara säker på sin sak. Annars spårar ju allt ut fullständigt.

 19. Eftersom någon skrev om mig igår så blev jag lite förbannad och har kollat upp lite saker.
  ”Flotten” visste ägarna ( som min familj tydligen känner bra) inte när den försvann men troligen i början på maj,alltså för ett bra tag sen. Själv har jag däremot väldigt svårt att tro att någon karpfrälst själ skulle ro in till land,sno en flotte för att sen lägga den i ett swim…. Den kanske rent av var dåligt förtöjd och gled iväg,fasnade vid ön och någon la upp den som en brygga??? Det jag menar är att de behöver inte vara någon ”karpmetare” som förstör. 
  Sen är det de med nedskräpningen där finns fler folk än karpmetare på ön. Där är allt från mörtafiskare till rave folk. Så det är svårt att veta vem som är miljöboven. Vet inte hur många km lina,burkar,flaskor och skit jag har fått ta upp dom senaste 10 åren. Jag gnäller inte för de för någon måste ju göra de.
  Men det jag vet är att där har varit mycket Karpfiskare i Svenstorp nu i augusti. Jag har sett mycket rörelse när jag och min farsa varit nere vid sjön för planering av ”brygg-bygge”till båtarna.

  Ja,nog om detta tjafs då jag har rent samvete efter alla swim jag lämnar!

  Där det finns danska ”fiskeförbuds skyltar” där gäller allemansrätten. det är INTE fiskeföreningen som har satt upp dom,för då hade dom satt upp svenska skyltar….

  En annan sak som kanske bör sägas är att vid ”udden” så står där x antal åtlar som fylls på titt som tätt till vildsvin. Då ingen jakt bedrivs finns de väldig mycket av gris. Finns en viss person som lyckats att få grisarna att äta ur handen (hur fan man nu vågar vara försökskanin!). Dom är alltså inte rädda för människor eller hund och är inte heller tama. Jag vill inte vara den som vaknar upp med en sugga och kultingar i tältet så jag håller mig ute på ”sjön” pga att jag är livrädd för nöffarna!! 

  //sickan
      

 20. Det hade varit bättre att redaktionen granskar kommentarer innan dom publiceras eller…..

  • Nej, jag tycker faktiskt inte det på denna sidan ”Quicktony”. Skulle det barka rent åt helvete med folk som inte kan diskutera eller debattera på en bra nivå, så stänger vi hellre respektive från sidan, än att gå in och sätta en gräns för vad som är ”tillåtet” eller inte. Sidan handlar om karpfiske i synnerhet och specimenfiske i allmänhet. Trådar vid sidan om som berör dessa bägge ämnen är alltid både föremål och välkommet inslag på sidan – på en rimlig nivå så klart.

 21. Sickan dina åsikter är noterade och det du skriver är ju att sunt förnuft!
  Ska man hänga ut folk så måste man ha 100% bevis och ha en vettig dialog med personen i fråga. De ska ju ha en chans att försvara sitt agerande eller rätta till sitt misstag!! Det har ju hänt i Henrikstorps -Ybbarps historia och de som gjort gick ut offentligt och bad om ursäkt och rättade till efter sig. Folk måste få en chans att rätta till efter sig! Men förhoppningen i framtidens svenska karpfiske så skall alla sköta sig exemplariskt!! Drömscenario!! Det är precis som Sickan skriver att det är väldigt ofta social fiske, grillparty(rave!)mm som skräpar ner och sedan blir alla dragna över kam. Det är lätt att peka mot karpfiskare för vi är ju kvar dagen efter och ibland ytterligre någon dag!! Längre tid vid sjön genererar mer sopor alltså så är karpfiskare lätta att peka på!!!

 22. Bättre sent än aldrig…

  Liten text och några bilder från trippen ner till Svenstorp samt Ybbarp finnes på länken nedan för den intresserade..

  http://cruckiancarp.blogspot.se/

  Mvh Joakim

 23. ”Bloggen du letar efter finns tyvärr inte” står det.

 24. Givetvis inte.

  cruciancarp.blogspot.ce skall det vara 🙂

 25. Tjenare gott folk! Jag kan ge er lite info angående skyltarna som sätts upp och foderborden. Det är Diana Benewise som satt upp dessa skyltar om privat mark och annat tjafs, då jag är en av de stugägare som ligger granne med henne så kan jag säga att vi har en hel del problem med denna idiot till skogsägare, vi har haft vildsvin uppe på våra altaner medans vi sitter i stugorna och det är inte så kul när man sitter och fiskar och när man vänder sig om ser man en glat på 70kg 6m ifrån en som bara står och tittar på en (Jag har nog aldrig sprungit så fort in i stugan som jag gjorde då haha) Har en del filmer och foton på vildsvinen när de kommit och hälsat på oss. Då hon matar dem nere på vägen utanför sitt hus också så är de inte direkt rädda för människor, ibland flyttar de sig inte ens när man tutar på dem med bilen.

  Flera stugägare har anmält henne för diverse saker som hänt senaste åren, tråkigt att ha en skogs/markägare som är så otrevlig som henne.

  Hon påstår sig ha fiskerätten i sjön och de stämmer inte, hon har flera gånger kommit till mig och velat se fiskekort men då har jag bara bett henne snällt att fara åt helvete. Jag har pratat med mannen som säljer fiskekorten och han berätta det att där finns INGEN som är fiskekontrollant i svenstorpssjön, de som påstår sig vara det är bara lögnare.

  Under mina 20 år som fiskare i sjön så är det tråkigt att se hur det blivit nu, hela Dödskalle Ön ( Den många kallar stora ön ) har blivit så förstörd av campare, ser ofta hur de lämnar den fylld av skräp och burkar.

  MEN! Till något roligare! Lite fiske info!
  Vad jag vet, och när jag prata med fiskekortssäljaren så har Jag (Stolt) rekordet på gäddan i sjön ännu 🙂 12.2kg midsommarafton 2009.
  Vi har även hittat en död flytandes i vassen som vägde närmare 10kg
  så vi får hoppas på att där går många stora damer i vannet!

  Finns mycket fin abborre med, många på över 1kg har dragits senaste åren av mig och vänner.

  Ål finns det också gott om, brukar få det som bonus fisk på braxmeten, största vi fått var på 2.2kg, en redig madam!

  Senaste 2 åren har det visst planterats in gös på nytt, och de skall ha gått bra men tyvärr har jag inte fått någon ännu, men skam den som ger sig!

  Om någon vill ha lite tips om bra ställen och beten som fungerar extra bra så får ni gärna hojta till på min mail.

  Toodles! // Filip

  • Patrik Tillgren

   Jag tänkte prova Sjön idag!
   Återkommer med resultat.
   Filip: Jag tar gärna emot några fiske tips mvh Pat.

 26. Hej Filip!
  Äger du mark där också?
  Många gånger får karpfiskare skulden för nedskräpning när partyglada campare varit igång.
  Vi på Karpverket kan försöka lägga in sjörekorden på de fiskar som vi vet att är korrekt dokumenterad.
  Det är bra allround vatten då du nämner grov ål, aborre och gädda.
  En och annan sutare dyker ju också upp där!
  Ett riktigt familjevatten om det nu sköts så att de inte stänger ner det!!

 27. patrik tillgren

  Det blev endast 2 mindre gäddor när jag var ute förra helgen, där låg 2 dunkar med vad jag tror ett nät imellan.
  Får man lägga nät i Svenstorpssjön????
  jag hittade inga hotspots i denna sjö, fast den kändes riktigt het med all små betesfisk som hoppade överallt/
  Mvh Patrik

  ps *Filip* hade du några bra tips på platser????

 28. tycker att det känns skönt att höra att det inte bara är vi karpfiskare som har problem med denna danska.tror det var förra året då hon kom och tog kort på både mig och nummerskyltarna på min bil.jag frågade vad det var bra för men hon bara körde i väg med sina hundar.sjukt betende på en människa.

 29. Hallå allihop!

  Ja akta er för danskan om ni har husdjur haha. De som bor uppe på gården fick avliva sin hund efter att hon kört på deras hund med flit, var flera ögonvittnen där som såg henne men de blev ju polisanmälan om det. Bara massa problem med henne.

  Såg att någon skrev om de 2 dunkarna som flyter borta på andra sidan sjön (sett från mitt håll) det är inget när som ligger där, utan i varje ände av dunkarna så ligger där en stor gran, är har legat där i säkert 15 år nu, troligen för att locka abborrar och gösarna till att para sig eller dylikt, är ofta bra fiske på den platsen men jag orkar sällan ro så långt för att fiska ( lat som man är)

  ”Hot Spotsen” för mig varierar efter årstid och vad jag är ute efter, då sjön bara är 4.5m som djupast i hålan bortom Ön enligt sjökartan så fiskar jag ofta på delarna som är mellan 1- 2.5 m djupa.

  Finns ett stort grund mitt i sjön mellan den lilla badplatsen och Döskalleön, där var de underbart fiske förr, varje gång man drog över det med små silverdrag så fick man feta abborrar, men på senare åren har de blivit mer svårfiskat, mycket botten napp och hugglösa turer där.

  När jag bottenmetar efter allt möjligt så brukar de bli på 0.5ms djup inne vid kanterna, brukar bli gott om brax var man än är i sjön, vid näckrosdammarna så blir de mer sutare än brax tycker jag, oftast ligger sutarna på 1.5-3kg och braxarna brukar ligga på runt 1kg, men eftersom jag alltid bara fiskar med UL prylar så blir de en jädrans fight ändå.

  Jag eller mina vänner får väldigt sällan något på vobblers eller jerk i sjön, vi fiskar nästan bara med vassdrag som vi kör genom näckrosorna eller vassarna, fiskar en hel del med levande bete också och de brukar ge en hel del mindre gäddor och fina abborrar.

  Har senaste turerna fiskat med ett drag som ser ut som en groda som jag ”skuttar” fram över ytan på de platser där de är mellan 0.2- 1m djupt, och de är roligt som fan för då hoppar de både gäddor och abborrar efter det. Är väldigt effektivt.

  Ni som karpfiskar borde pröva borta vid ”dämmet” där vattnet i sjön rinner ut i skogen, där går det alltid massor av stora sutare och en hel del grova gäddor brukar simma runt där, där är endast va 1-2m djupt över hela den näckros delen. Där har jag tagit många grova fiskar.

  Hojta till om ni vill veta mer eller undrar över något! 🙂

  MVH
  Filip

  • Kære karpefiskere og grannar ved Svenstorpssjön. Døm ikke dansken på baggrund af denne afdankede cirkusprinsesse, men tag Filips advarsel alvorligt. I Danmark var Diana Benneweis i 2006 sigtet for at have slået sin far ihjel. http://www.dr.dk/nyheder/indland/2006/05/19/115920.htm . Hun blev dog ikke dømt, men hun har i sin erindringsbog vedgået at have ydet aktiv dødshjælp. Så tag jer i agt, i forhold til hende er vildsvinene nok at foretrække 🙂

  • Patrik Tillgren

   Tack för alla tips Filip, jag prövar kanske sjön i helgen igen 🙂
   Du sa att jerk eller wobbler inte funkar, fick båda gädda på wobbler och på ett litet lill-öring drag nu sist vi var där!
   Får vel köpa en sådan groda du skrev om, vill gärna ha borrar ju!
   Mvh Pat

 30. Undrar om man kan hyra ut båt i Svenstorps sjön?
  Hörde ryktet att det går inte längre att hyra båten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s