Henrikstorp & Ybbarp

Ybbarp & Henrikstorpssjön – av Mats Lindahl

Lite historia: Ybbarp och Henrikstorpssjön är väl Sveriges mest kända kortfiskevatten efter karp genom tiderna. Ybbarpssjön bildades 1960 då Perstorps AB anlade den för att få kylvatten till sin fabriksanläggning. Det gjorde man genom att dämma upp Ybbarpsån som rann från Henrikstorpssjön och därigenom höjdes vattenståndet med 1,90 meter. Redan i början av 80-talet fiskade man riktat efter karp i de båda sjöarna med bar resultat som facit. I slutet på 80-talet tog Perstorps sportfiskeförening CARPIO över sjöarna och bildade ett fiskevårdsområde.

Sjöarna innehåller ett lite blandat bestånd av karpar, dels den gamla stammen som är mer långsmal till formen och som har varit där sedan dom hade odlingar i dammar runt omkring i området. Som mest hade man 150 st dammar som man odlade karp i och exporterades levande på järnvägsvagnar till Tyskland. 1993 släppte fiskeföreningen i 75 st karpar av Anebodatyp i viktklass mellan 2-4 kg. Dessutom köpte man in ca 350 st småkarpar från Aneboda. Där är också isläppt ett 20-tal fjällkarpar i 2-kilosklassen i början på 90-talet. Under hösten 2003 släpptes där i 98 st Anebodakarpar i storleksordningen 4-5 hekto, men även fisk upp till 5-6 kg ingick i den isättningen.

De båda sjöarna är ganska vegetationsrika, speciellt Henrikstorpssjön som till ca 30% innehåller näckrosbälten. Bottnen är oftast ganska dyig, men på en del platser i framförallt Henrikstorpssjön kan man hitta ganska hård och ren botten bestående av grus och sten. Det värsta med bottenförhållandena är problemet med dom många stubbarna på vissa platser som blev kvar när man avverkade skogen inna man höjde vattenståndet i sjöarna. Djupet i sjöarna ligger på 1,5-2,5 meter. Vattenståndet kan variera ganska kraftigt ibland, speciellt regnfattiga somrar då Perstorp AB tar mer kylvatten från sjöarna. Men det har blivit bättre dom senaste åren genom att fabriken måste hålla en jämn vattengenomströmmning hela året. Vid normalvattenstånd är fiskedjupet ca 2 meter på de flesta fiskeplatserna.

Fisket efter karp kan stundtals vara ganska segt i sjöarna som en del säkert fått känna av, men som i de flesta vatten så finns det bra och dåliga perioder. I augusti och september brukar det oftast vara bättre fiske än mitt i sommaren. Fisken rör sig ganska mycket mellan sjöarna och det visar fångster av en del kända fiskar i sjön som t.ex ”Bengts Best” som vid ett flertal tillfällen blivit fångad både i Henrikstorp och i Ybbarpssjön. Det är inte så ofta man ser att karparna är uppe och visar sig i sjöarna. En del fisk uppehåller sig säkert i Tranesjön som ligger ovanför Henrikstorpssjön på andra sidan Sjöhusabron. Det är där som karparna går upp och leker vid rätt vattentemperatur, men det är en privatägd sjö och fiske är förbjudet.
Sjörekordet för spegelkarp är på 15,8 kg och för fjällkarp 16,0 kg. En hel del av Aneboda-karparna som blev isläppta 1993 har uppnått en vikt på över 10 kg, så ett nytt sjörekord är i antågande kanske redan detta året. Säsongen 2004 kom där upp fjällkarp på 15,7 kg och spegelkarp på 14,8 kg av Anebodakarparna från 1993. Det simmar även runt grov fisk från den gamla stammen.

Fiskekort kan köpas på följande ställen:
Frendo(gamla Statoil)
Holmers Järnhandel
Jims Papperhandel
Perstorps Turistinformation

Dagskort kostar 40kr/dygn
Årskort kostar 120 kr

Viktig uppdatering 2012-08-27
PSFF CARPIO har inte längre båtar att hyra ut. Ni som fiskar dessa vatten måste fiska på ett sådant sätt att ni säkert kan landa fisken. Det är gott om näckrosor och snags vilket gör kraven på rejäla lina och helst båt absoluta nödvändigheter.

Vid sjöarna finns det 2 informationstavlor med fiskeregler och kartor över sjöarna. En viktig sak att tänka på är att ta med era sopor och släng dom i någon av soptunnorna som står utplacerade vid sjöarna så man slipper problem med markägarna. Ibland ser det förjävligt ut vid fiskeplatserna. Hittar ni skräp på er fiskeplats som inte är erat så ta med det när ni åker därifrån för allas vår trevnad.

Karpfiskeregler i Ybbarpssjön/Henrikstorpssjön.

1.Minimum 0,35 mm lina vid allt karpfiske, gäller även flätlina.
2.Max tre spön per man får användas åt gången.
3.Max två dygns fiske (48 timmar) på samma plats.
4.Fungerande safety riggar vid karpfiske.
5.Avkrokningsmatta och finmaskig håv obligatorisk.
6.Obligatoriskt med båt på platserna:POA:s udde,Vinterviken och 66:an i Henrikstorpssjön.
Högerplatsen på dämmet i Ybbarpssjön.
Med båt menas stabil båt, inte en luftmadrass eller leksaksbadbåt.
7.All karp som fångas i vattensystemet skall återutsättas levande.
8.Nedskräpning = avstängning/uteslutning.
9.Man får inte fiska längre ut än vad man kan kasta.
10.Visa respekt och hänsyn mot fiskare som sitter i närheten av dig själv.
11.Regelbrott innebär avstängning från fortsatt fiske i sjösystemet.
Övriga fiskeregler i Ybbarpssjön/Henrikstorpssjö.

Fiske med fasta redskap typ, flytande frigolitbitar eller plastflaskor med krok på är strängeligen förbjudet i sjösystemet.

Alla Ni som fiskar i våra vatten kan väl försöka att hjälpas åt så att reglerna följs. Då får vi ett både bättre och trivsammare fiske i sjöarna.

PSFF CARPIO 2008 03 20.

Annonser

12 responses to “Henrikstorp & Ybbarp

 1. Det finns lite att rätta till i denna sjöpresentation angående kortfiskepriser och båtuthyrning.Dagsfiskekort kostar 40 kr/dag numera.Fiskekort säljes inte längre på pressbyrån, utan på frendo.Båtar går inte längre att hyra , pga det inte finns något ställe som vill ha hand om båtuthyrningen med passande öppettider.Vi jobbar på att försöka hitta någon som kan ha hand om båtuthyrningen framöver.Men för tillfället så är det som det är.

 2. Fiskade i Henrikstorp föra helgen utan att lyckas fånga någon karp.
  Fint sjön och är värt att testa igen,men det som jag var orolig över var att vi hittade massor med fjällar ute på landet och kan konstatera att braxen har inte so stora fjällar. Och det gör mig riktig förbanad.
  Under mina 6 år som jag fiskar karp i Sverige hade jag inte haft en enda besök från någon fisketillsyningsman,något att tänka på i sjöar som det finns karpar i.
  För att det finns folk som ätter karp vid jul och vi vet var dom kommer ifrån.

 3. Var hittade du de fjällen?

 4. Fick tillstånd att fiska på udden.

 5. Ok, låter ju inte bra med fjällen.

 6. Jörgen en fantastisk sida ni har skapat,vill gärna vara en del av gänget,finns det chans?

 7. Nej det är inte bra för oss som är sportfiskare och det simmar inte hur mycket karpar som helst i Sverige.

 8. Måste försöka hålla koll i alla vatten vi fiskar i, hittade nät i Lillasjön för ett tag sen.
  Tack så mycket, det värmer. Fredrik Fornander blev precis klar för Karpverket. Men inget är omöjligt Antun:)

 9. Något som ni undrar över mig,det är bara att fråga Birger.
  Tanken är att besöka sjöarna runt Perstorp framöver har testad Henrikstorp,nu är det Svenstorp på tur. Vill gärna har llite tips om Svenstorpsjön.

 10. Har själv bara fiskat Svenstorp en gång , men Ola och Birger har kört en del där har jag för mig.
  Vad jag vet så svarar sjön bra på rejäl mäskning.

 11. Tack för tipset,hör av mig efter hemkomsten.

 12. hej…
  Är lite sugen på att börja fiska i ybbarpssjön men blir inte riktigt klok på det hela hehe… Om man läser här på sidan så verkar det bara finnas karp i sjön och en himla massa regler om hur man ska handskas med dessa o vad för utrustning man behöver. Men om jag vill fiska gädda, braxen sutare, abborre, mört, ål mm mm , har jag kommit fel då hehe? o vad gäller i så fall för regler då? får man ta med sig fisk hem? vad ska måtten vara på dessa o hur många får man ta med sig?
  tacksam för snabbt svar

  mvh/ Richard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s